Connect with us

technokrata

Hamarosan winchester árban lesz az SSD

Laptop

Hamarosan winchester árban lesz az SSD

Rohamtempóban esik a flashmemóriás eszközök ára.

Alig néhány évre teszi a Samsung a solid state diskek és a merevlemezek árparitását, azaz a dél-koreai elektronikai óriás szerint még a következő évtized első felében bekövetkezik az SSD-k és a HDD-k árának kiegyenlítődése. Szerencsére a folyamat nem a winchesterek drágulásával, hanem a memóriaalapú adattárolók olcsóbbá válásával zajlik.

Jelenleg még egy nagyságrendbeli különbség van adott kapacitás mellett, a két eszköz vásárlási árát tekintve. Ha le akarjuk cserélni a megvásárolni tervezett laptop tárolóeszközét, merevlemezről SSD-re, akkor jellemzően 100-600 dollár közötti összeget kell pluszban ráfizetni (a kapacitástól függően). És ez még csak a mobil szegmens; ha a terabyte-os desktop winchesterek kiváltásáról álmodunk, az ár könnyen 1000 dollár fölé is mehet.

Brian Beard, a Samsung Semiconductor flash termékekért felelős marketingmenedzsere nemrég úgy nyilatkozott egy telefonos interjúban, hogy szerinte már nincsen olyan messze az az idő, amikor nagyjából egy árban kerülnek forgalomba a mágneses és a memóriára alapuló adatrögzítési technológiák. „A flashmemória az utóbbi öt évben rendre 40, 50, 60 százalékkal lett olcsóbb éves szinten. Dollár per gigabyte alapon nemsokára, a következő néhány év során elérjük az árparitást.” – közölte Beard.

Hogyan lehetséges ez?
Tudni kell, hogy miért van ekkora árkülönbség jelenleg az SSD és a HDD között. Egyrészt az előbbi a felhasználást illetően új technológiát alkalmaz, és egy új technológia bevezetése kezdetben mindig drága. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy eltérő módon áll össze a két termék költsége. Egy merevlemez esetében nagyjából rögzített kiadásokkal lehet dolgozni – 40-50 dollárért lehet hozzájutni a motorokhoz, a nyomtatott áramkörhöz, a kábelekhez és az adathordozó lemezeket mozgató tengelyhez. Ahhoz, hogy gyorsabbá tegyük vagy növeljük a kapacitását, nem igazán kell jelentősen többet rákölteni egy egységre.

Egy SSD-nél szintén vannak fix költségek, mint a NYÁK, a tokozás és a vezérlő, ami ráadásul még olcsóbb is, mint a winchestereknél. Azonban van egy komoly hátulütője is ennek a kialakításnak. Ahogy növeljük a solid state diskek kapacitását, a költségek majdhogynem lineárisan emelkednek. Vegyük példának azt, hogy egy 1 GB kapacitású flash chip 2 dollárba kerül. Ha egy 64 GB-os drive-ot akarunk létrehozni, akkor ez 128 dollár költséget jelent, pusztán a lapkákat figyelembe véve. Ha megduplázzuk a kapacitást, akkor az ár is közel a duplájára emelkedik.

Ugyanakkor hosszú távon ez az előnye is az SSD-nek, hiszen áresés esetében a költségek változása ugyanezen a módon változik. Ha ugyanis a fenti 2 dolláros chip ára 1 dollárra csökken, akkor az majdnem felezi a rá épülő meghajtók előállítási költségét is.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák