Connect with us

technokrata

Intel processzorok: megtört a jég

Laptop

Intel processzorok: megtört a jég

Olcsóbbá válnak a chipgyártó erős és keveset fogyasztó lapkái.

Amikor megjelentek az első netbookok, a hordozható számítógépek világában kicsit jártasabbakban felmerült a kérdés: vajon nem lesznek-e rossz hatással a drága és kicsi laptopok eladásaira. Habár akkor a gyártók többsége úgy gondolta, hogy a netbookok nem rontják a nem ritkán 2000 dolláros ártól induló masinák piaci pozícióit, ma már sokan másként vélekednek ebben a témában.

Eddig a nagy különbséget az adta a két kategória között, hogy az olcsó gépekbe olcsó (jellemzően Intel Atom), a drága notebookokba drága processzorokat szereltek. Ugyan ma már mindkét változat nagyjából ugyanolyan keveset fogyaszt, ám a sokba kerülő példányok jóval nagyobb teljesítmény mellett képesek erre. Az Intel LV és ULV (vagyis alacsony és ultraalacsony feszültségű) CPU-i azonban mostanában komoly változás előtt állnak.

Jelenleg a chipgyártó a Montevina Pluson dolgozik, ami a Penryn magos mobil processzorok órajelét 3 GHz fölé tornássza. Ezzel azonban az ULV chipek egy része óhatatlanul átkerül az olcsóbb árkategóriába, így megjelenhet a 600-1000 dolláros ár között forgalomba hozott mobil számítógépekben is. Ez pedig már majdnem a netbook kategória; vagyis aki csak egy kicsivel is hajlandó többet áldozni, az hasonlóan alacsony fogyasztású, ám jóval erősebb laptop tulajdonosává válhat.

Előreláthatólag már az idei év során bevezetésre kerülnek az Intel olcsóbb ULV processzorai, amitől a vállalat az értékesítések felfutását várja. Vagy legalább azt, hogy a nemzetközi gazdasági válságban kevéssé essenek vissza a bevételei.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák