Connect with us

Hirdetés

technokrata

Windows 7 hírek

Laptop

Windows 7 hírek

Mi a helyzet a Blu-ray támogatással, az Internet Explorer 8-cal; és hogyan fog futni az új operációs rendszer netbookon? Cikkünk minden kérdésre választ ad.

Kék a Vista, de nem teljes a folyamat
Ismeretes, hogy a Microsoft anno a Toshiba által létrehozott HD DVD optikai adattárolási szabvány mellé állt, ám azt a Sony vezetésével működő, elektronikai cégeket tömörítő szövegség fejlesztette Blu-ray formátum legyőzte. Mégsem emiatt húzódik Redmond a Blu-ray komplett támogatásától (natív módon ugyanis nem lesz képes lejátszani a BD-filmeket az új operációs rendszer). Ennek az az oka, hogy a Microsoft nem kívánja beépíteni a W7 árába a Blu-ray lejátszó szoftverek – egyébként mostanában csökkenő – licencdíját, vagyis külső, értelemszerűen fizetős szoftverrel kell majd megoldania a felhasználóknak a nagyfelbontású, eredeti filmek lejátszását.

Maga a média amúgy adattárolás szintjén teljesen támogatott: az új OS képes olvasni a BD-ket, és írni is tudja az erre lehetőséget nyújtó médiát. Csupán a filmlejátszáshoz lesz szükség kiegészítő programra.

Eltávolítható az Internet Explorer 8?
Többek között az Európai Unió antitröszt vizsgálata vezetett oda, hogy a Microsoft, szakítva évtizedes gyakorlatával, eltávolíthatóvá tette az Internet Explorer 8-at a Windows Vistából. Ugyan a felhasználók az operációs rendszer telepítésével megkapják a browsert, azt lehetőségük nyílik uninstallálni, a rá utaló nyomokkal (linkek, könyvtárak) együtt. Legalábbis erre utal a nyilvános bétaváltozat után megjelent verzió kínálta lehetőség, amelyre nemrég bukkantak rá az operációs rendszer újabb verzióját „beszerző” lelkes internetezők.

Windows 7 vs. netbookok
Bill Veghte, a Microsoft Windows üzletágának egyik alelnöke nemrég úgy nyilatkozott, hogy a W7 „gyönyörűen fog futni netbookokon.” Ismeretes: a Windows XP életciklusát ezek az eszközök tolták ki, ugyanis a Windows Vista annyira erőforrás-igényes, hogy ezeken az olcsó, és ezért értelemszerűen szűkös hardverteljesítményt felmutató hordozható számítógépeken kvázi használhatatlan. Ezzel szemben a Windows 7-nek két verziója is megfelelő „felhasználói élményt” nyújt majd. A belépő (Starter) változat külsejében és tudásában is korlátozott lehetőségeket nyújt, míg a prémium verzió telepítésével gyakorlatilag kiteljesedik a W7 netbookokon is. Az egyes változatokról bővebben itt.

Arról is szót ejtette Veghte, hogy mi lesz árban a különbség a két operációs rendszer között. A prémium verzió – netbook környezetben – a belépőváltozathoz képest nagyjából „egy tanknyi benzin árával” kerül majd többe. Remélhetőleg nem egy Hummerre gondolt az alelnök.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés