Connect with us

technokrata

Kihalnak az integrált alaplapi grafikus vezérlők

Laptop

Kihalnak az integrált alaplapi grafikus vezérlők

2013-ra már nem lehet beágyazott GPU-s alaplapot kapni.

Egy új tanulmányában arra világított rá a Jon Peddie Research piackutató vállalat, hogy az alaplapokra integrált grafikus vezérlők (IGP) piacának hamarosan leáldozik az ideje. A JPR szerint 2012-re általánossá válik, hogy a belépőszintű konfigurációk olyan processzorral szerelten kínálják magukat, amelyek rendelkeznek grafikus feldolgozóegységgel is. Az Intel (Larrabee) és az AMD (Fusion) egyaránt közel áll ahhoz, hogy az első ilyen CPU-it piacra dobja, és az Nvidia háza táján is mozgolódás van.

Ha viszont ott az integrált grafikus mag a processzorban, értelmetlenné válik az alapi chipkészletben szintén fenntartani egy ilyen feldolgozóegységet. Ezt mutatja legalábbis a JPR jóslata, amely szerint a tavalyi évben 67 százalékos piaci részesedést magának tudó szegmens 2011-re 20 százalékosra zsugorodik, 2013-ra pedig gyakorlatilag eltűnik. A piackutató cég szerint ekkor már 1 százalék alatt lesz az IGP-vel rendelkező alaplapok eladási aránya.

A fejlődés átrendezheti az alaplapi chipkészletek fejlesztésével foglalkozó vállalatok között ma fennálló viszonylagos status quo-t. Az AMD és az Intel, mint már említettük, közel kész megoldásokkal rendelkezik, ugyanakkor az Nvidia még jelentős lemaradásban van. Hasonlóan borús a helyzet a Via számára, amely vállalat ugyan rendelkezik saját grafikus fejlesztéssel (S3) és CPU-val (Nano), ennek azonban csak marginális piaci részesedése van. Azaz nem valószínű, hogy egy processzorba integrált grafikus maggal jelentősen ellensúlyozni tudná az alaplapi vezérlők eltűnése jelentette bevételi hiányokat.

Ennél is rosszabb lehet a SiS számára a 21-ik század második évtizedének eleje, amely tudomásunk szerint sem tervekkel, sem kész termékkel, sem nagy anyagi potenciállal nem rendelkezik a témát illetően. Pedig anno a Silicon Integrated Systems volt az első, amelyik megjelent IGP termékkel a piacon: még 1997-ben az Intel processzorok számára kínált alaplapi grafikus vezérlőket (természetesen az alaplappal együtt).

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle