Connect with us

technokrata

Processzor az Nvidiától – új információk

Laptop

Processzor az Nvidiától – új információk

Végül csak megteszi a nagy lépést a GPU-fejlesztő vállalat?

Februárban már pedzegettük, hogy az Nvidia kénytelen saját márka alatt piacra kerülő processzorok fejlesztésébe fogni, hiszen riválisai, az Intel és az AMD-Ati kiszoríthatják egy nagyvolumenű piacról. Az integrált grafikus vezérlők ugyanis szépen lassan bevándorolnak a központi vezérlőegységbe egy külön magként, ami feleslegessé teszi az alaplapra integrált példányokat. Az Nvidia azonban nem bír saját CPU-val, így hoppon maradhat az alacsony profitszinttel, de brutális mennyiségi eladásokkal kecsegtető piaci szegmensben.

A vállalat képviseletében Michael Hara nyilatkozott úgy a napokban, hogy az Nvidia bele fog vágni az x86-os processzorok fejlesztésébe. Nem az asztali számítógépek kaphatnak „Force-os” chipet, hanem hordozható internetes készülékekben (MID) és a netbookokban tűnhetnek fel az első Nvidia CPU-k. Erre a következő két-három évben kerülhet sor, közölte az alelnök.

Nehézségek
Nem megy azonban olyan könnyen a piacra való belépés, és ennek még csak nem is technológiai, fejlesztési okai vannak. Az Nvidia nem rendelkezik az eredetileg Intel által létrehozott x86 utasításkészlet licencjogával, vagyis elméletileg nem dobhat piacra x86-os processzorokat. Létezik persze áthidaló megoldás is: vagy az IBM Power architektúrájának vagy a Transmeta technológiájának megszerzésével bekerülhet az Intel és az AMD közé a vállalat. Ez utóbbi esetekben azonban valószínűleg mind teljesítmény, mind támogatás tekintetében jókora hátránnyal fog indulni a vásárlók kegyeiért vívott harcban.

Nem véletlen, hogy az Nvidia alternatív módszerekkel igyekezett piacot szerezni magának. Ennek egyik példája, hogy komoly erőforrásokat mozgatott meg Geforce kártyái általános célú számításokra képessé tételéhez. Ez azonban csak félmegoldás: ugyan valóban figyelemreméltó segítséget nyújthat egy nem feltétlenül grafikai, számításintenzív feladat elvégzésében egy mai grafikus processzor, ugyanakkor nem elegendő csupán a videokártyán ülő GPU ahhoz, hogy operációs rendszert tudjon futtatni a számítógép.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák