Connect with us

technokrata

Összefogtak a hazai hardverkereskedők

Laptop

Összefogtak a hazai hardverkereskedők

Nem a hardverpiac az egyetlen, ahol ez a megoldás haszonnal járna.

Összefogtak Magyarország legnagyobb, az ágazat háromnegyedét kitevő hardver- és szoftverdisztribútorai rohamosan növekvő kintlévőségeik mérséklésére. Közös listát vezetnek azokról a vevőkről, melyek már többüknél lejáratták magukat, az új vevők hitelképességét pedig speciális weboldalon ellenőrzik. Bár egymásnak közvetlen konkurensei, mégis kénytelenek voltak félretenni a rivalizálást a hardver- és szoftverdisztribútor szakma szereplői. Tavaly év végére ugyanis behajthatatlan kintlévőségeik kezdtek kritikus mértékűvé válni. Emiatt az ágazat legnagyobb szereplői úgy döntöttek: notórius és rosszindulatú adósaikat közösen tartják nyilván.

A történet 2008 novemberében indult – akkoriban néhány kereskedő jelentős tartozásokat halmozott fel az egyik disztribútornál, majd amikor úgymond „kitelt a becsülete”, egyszerűen elment a másikhoz, aki jóhiszeműen kiszolgálta. Egy notórius nem fizető így gyakorlatilag „végigrabolhatta” az ágazatot. Van olyan adós, aki egymaga közel százmilliós veszteséget okozott.

„Ez a helyzet változott meg tavaly év végén, amikor a kritikus állapot megteremtette az ágazati összefogást, melyhez – egy kivételével – az összes nagy disztribútor csatlakozott. Most minden résztvevő szigorúan, hetente összeállítja 15 napon túli adósainak cégnevét és adószámát, valamint tartozásának összegét és lejárati napját. A listákat rendszeresen összesítjük, de a hitelezők neve nélkül.” – mondta el Kunos Imre, az egyik legnagyobb hazai importőr, a Disztributor.hu Zrt. Vezérigazgatója – „Az ehhez szükséges, pártatlan „mediátori” munkát az egyik legnagyobb magyar követeléskezelőre, a Direktinfo Kft.-re bíztuk, ahol anélkül osztják meg a szükséges információkat, hogy bárkinek az érdekeit sértenénk. Így az érdemi információ mindenkihez eljut, míg bizalmas cégadatokat senkinek sem kell a konkurensek felé kiadnia. Hogy a probléma nagyságrendje érzékelhető legyen, a jelenlegi, két hónapja futó listán közel 200 vevő szerepel, mintegy 588 millió forintos tartozással, ami a teljes vevőállomány öt százaléka, és a szám heti 10-20 nem, vagy késedelmesen fizetővel bővül.”

A további problémák megelőzésére a listán kívül fontos, hogy az érintett cégek minden leendő új – vagy akár régebbi – ügyfelüket ellenőrzik a kifejezetten erre a célra létrejött körbetartozas.hu honlapon, jó eséllyel elkerülve, hogy arra érdemtelen, megbízhatatlan személyeknek adjanak jelentős összegű hitelt. A két intézkedés, a lista bevezetése és a korbetartozas.hu oldal használata gyakorlatilag hetek alatt radikálisan csökkentette az összes érintett veszteségét. A kezdeményezés sikerét az is jól mutatja, hogy néhány hét után a hardver-nagykereskedők is nagy számban jelezték csatlakozási szándékukat.

„Bár a konkurenciaharc semmit sem gyengült, sőt, a jelen gazdasági körülmények között érezhetően tovább erősödik, a helyzet átláthatóbb lett, és az egyes szereplők az elkerülhető veszteségek nélkül dolgozhatnak tovább. Minden bizonnyal nem a hardverpiac az egyetlen, ahol ez a megoldás haszonnal járna.” – vélekedik Kunos Imre.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle