Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vége a netbookoknak?

Laptop

Vége a netbookoknak?

Egy éven belül komolyan veszíteni fog jelentőségéből a kategória, az AMD szerint.

Amióta csak létezik a netbook, mint laptoptípus, az Advanced Micro Devices szemében azóta szálka. Egyrészt, mert a piacot nem tudta a Geode platformmal meghódítani (azt gyakorlatilag teljes egészében az Intel Atom processzorai uralják), másrészt mert az olcsó laptopok előretörése visszaszorítja a nagyobb haszonkulccsal értékesíthető noteszgépek és asztali PC-k eladásait. Nem csoda, hogy a vállalat nem örül a netbookok létének.

Dirk Meyer egy, a News.com-nak nemrég adott interjújában fejtette ki véleményét a kis eszközökről. Az AMD vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy egy év múlva az emberek már nem fogják a kifejezést használni, mert a kategória már középtávon is kudarcra van ítélve. A 400 dolláros árszegmensben pedig erőteljes térhódításba kezdenek a vállalat új chipjei. Yukon platformja egymagos Athlon Neo vagy Sempron processzorral szerelten nagyobb teljesítményt kínál, mint riválisa, emellett rendelkezik az integrált DDR2 SDRAM memóriavezérlő előnyével.

Dirk Meyer

Nagy dobása mégsem ez, hanem az AMD M690E chipkészletbe integrált, DirectX 9-et támogató Ati Radeon X1250 alkalmazása. Sőt, rugalmas kialakításának köszönhetően lehetőség nyílik a gyártók számára, hogy még ennél is nagyobb teljesítményű, DirectX 10-es képességű videovezérlővel ruházzák fel. Az AMD szerint Ati Mobility Radeon HD 3410-es GPU-val kiegészítve a Yukont, igen impresszív számítási teljesítményt kapunk. Az erre alapuló laptopok pedig nem „csak” internetezésre alkalmasak, hanem gyakorlatilag bármire, állítja az AMD. Vagyis a platform jóval erősebb, mint az Intelé – igaz, többet is fogyaszt.

A Yukon első, olcsó és vékony noteszgépekbe szánt processzorai az Athlon Neo MV-40 (1,6 GHz-es órajel, 512 KB másodszintű gyorsítótár, 15 wattos TDP), a Sempron 210U (1,5 GHz-es frekvencia, 256 KB-nyi L2 cache, valamint szintén 15 wattos TDP) és a Sempron 200U (1 GHz-es órajel, 256 KB-nyi L2 cache, illetve 8 wattos TDP). Mindhárom lapka 65 nanométeres gyártási eljárással készül.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés