Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az első magyar műhold

Laptop

Az első magyar műhold

Többek között a hazai szatellit fejlesztésében is részt vesz az Ericsson Magyarország.

Az Ericsson 1991-ben alapított szoftverfejlesztő központot Magyarországon, amely az 1996-ban megalakult kutatólaboratóriummal integrálódott egységes szervezetbe, így létrehozva a kutatás-fejlesztési részleget. Ez utóbbi intézményből összesen sincsen kéttucat a világon, így a hazai részleg munkája komoly súllyal számít a svéd vállalat összesített fejlesztői kapacitásába.

A szellemi központ az Ericsson kutatási világhálózatának tagjaként működik, közel 600 fiatal, tehetséges mérnöknek, kutatónak és szoftverfejlesztőnek adva munkát. Az itt végzett csúcstechnológiát képviselő kutatás-fejlesztési tevékenység eredményei beépülnek az Ericsson csoport termékeibe, rendszereibe. A tegnapi sajtótájékoztatón Tommy Westin, az Ericsson Magyarország K+F igazgatójának elmondása szerint csak tavaly 12 prototípuson dolgoztak a hazai kutatók, melyek közül több végső termékben öltött testet. A négy laboratórium megfelelő környezetet kínál a fejlesztéshez, igaz, a területet gyakorlatilag folyamatosan bővítenie kell az Ericssonnak, hogy lépést tarthassanak a kutatók igényeivel.

Több ezer eszköz tesztelése folyik a központban, és hogy ennek mértékét érzékeltessük, eláruljuk, hogy csupán a készülékek kábelezése milliós nagyságrendű kiadást jelentett, illetve az üzemeléshez 500 kW-nyi bevitt elektromos teljesítményre van szükség. Az így létrejött magas színvonalú kutatási-fejlesztési részleg azonban világszínvonalú teljesítményre képes. Bauer János, az Ericcson Magyarország egyik menedzsere nem kis büszkeséggel említette, hogy a skandináv központban olyan hírnevet vívtak ki maguknak a magyar kollégák, hogy gyakran direkt őket kérik fel adott feladatok elvégzésére.

Az Ericsson Magyarország találmányait (vezetékes és vezetéknélküli kommunikációs megoldások területén) több mint 15 országban szabadalmaztatja az anyavállalat, köztük: USA, Kanada, Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Olaszország, Svédország, Japán, India, Kína, Tajvan, Szingapúr, Hongkong, Mexikó, Oroszország. Ezen szabadalmakból csak tavaly 35 darab született.

Magyar égre magyar műholdat
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Masat-1 kisműhold projektjét – amely az első magyar fejlesztésű műhold – az Ericsson Magyarország Kft. is támogatja. A fejlesztésben a Villamosmérnöki és Informatikai Kar két tanszéke vesz részt. Az Elektronikus Eszközök Tanszékén a fejlesztő csapat a 2008 áprilisában az Ericsson által létrehozott Komplex Hardverfejlesztő Laboratóriumban dolgozik. A Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszéken folyó műholdfejlesztési munkát nagyösszegű szakképzési hozzájárulással támogatja a vállalat.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés