Connect with us

technokrata

Napok alatt eltűnhetnek a netbookok

Laptop

Napok alatt eltűnhetnek a netbookok

Jogvita roppanthatja meg a szárnyaló netbook piacot.

A kisméretű elektronikai kütyük iránt érdeklődők talán még emlékeznek a Psion nevű cégre, mely néhány évvel ezelőtt viszonylag populáris kéziszámítógépeket és egyéb, hasonló méretű elektronikai eszközöket gyártott a széles vásárlói közönség számára. Riválisai azonban gyorsabban alkalmazkodtak a piac farkastörvényeihez, ami oda vezetett, hogy a Psion kénytelen volt végrehajtani egy kis profiltisztítást, amolyan Abit módra. Ekkor vette fel a Psion Teklogix nevet, és állt át az angol terminológiában rugged elnevezésű mobil számítógépek fejlesztésére és előállítására, vagyis olyan hordozható masinákra, amelyek a környezeti hatásoknak (víz, por, hőmérséklet, ütések stb.) nagymértékben képesek ellenállni.

Sokan már meg is feledkeztek a Psionról, ám a vállalat rajta tartotta tekintetét a számítástechnikai iparon. Rendelkezik ugyanis egy olyan tulajdonjoggal, ami komoly viharokat kavarhat napjaink egyik legnépszerűbb szegmensében: a cég birtokolja a netbook kifejezést. Pénzsóvár módjára természetesen nem azonnal lépett akcióba, amikor a terminust elkezdték használni az Asus-nál, hanem megvárta, amíg a piac minden szereplője beugrik a trojkába. Most (azaz a napokban) pedig benyújtotta igényét a jogdíjakra vonatkozóan.

Az történt ugyanis, hogy a Psion vezetői nemrég levelet küldtek a netbook piacon érdekelt elektronikai vállalatok számára, arra hívva fel a figyelmet, hogy a „netbook” és a „netBook” kifejezések a Psion jogvédett tulajdonát képezik (erről a Terminal is írt, 2002-ben). Egykoron ugyanis így hívták a cég ARM processzoron alapuló subnotebookjait. Ennek okán felszólították a gyártókat, hogy fejezzék be a netbook szó használatát, annak ellenére is, hogy a Psion jelenleg nem állít elő saját márkás netbookokat (és erre vonatkozó tervei is ismeretlenek egyelőre).

A Psion karácsonyi “jókívánságai”

Nem kizárt azonban, hogy valamilyen megoldást találnak az ellenérdekelt cégek – például azt, hogy a vállalatok fizetnek a Psion számára a márkanév használatáért. Ami az olcsó netbookokat ugyan drágábbá teszi, de ha a Psion csak 5 dollárt kap minden modell után, akkor az 10 milliós nagyságrendben már 50-100 millió dollár bevételt jelenthet a cég számára, a kvázi semmiért…

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle