Connect with us

technokrata

Durván drágul a memória

Laptop

Durván drágul a memória

Egy nap alatt 50 százalékos áremelkedés.

Rekordalacsony áron keltek el 2008-ban a memóriachipek, amit még be is tetőzött az ősszel világszerte elharapózó pénzügyi válság. Ennek következtében több, az iparban érdekelt vállalat is a gyártókapacitások visszafogása mellett tette le voksát, vagyis az év vége felé már nem termeltek annyi lapkát, mint amennyire képesek lettek volna. A Hynix Semiconductor, a Toshiba és a Sandisk lépésének eredménye pedig már látszik is.

Nem hagyta ugyanis változatlanul a piacot az elektronikai ipar nagyjainak döntése. A NAND flash memóriás chipek – különösen azután, hogy a Samsung Electronics is a microSD készletek mérsékléséről számolt be – ára drámai mértékben lódult meg. A microSD kártyák például mindössze egyetlen nap alatt 50 százalékkal drágultak a nagykereskedésekben, közölte a DigiTimes.

Jó ideje várható volt már a szinte folyamatos árcsökkenési trend megfordulása. A gyártók ugyanis régóta szinte öldöklő harcban dolgoztak egymás ellen: folyamatosan egyre alacsonyabbra szorították le eladási áraikat, amivel profitszintjük is megcsappant. Sőt, voltak olyan időszakok, amikor az előállítási ár alatt szabadultak meg chipjeiktől. Mindemellett komoly pénzeket fektettek a fejlesztésekbe, gyártókapacitások bővítésébe, emiatt erőltetett tempóban érkeztek az újabb generációk.

Egyelőre nem látszik, hogy meddig nőhet a memória ára, de valószínű, hogy a december elejei mélypontról tartósan elmozdult.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák