Connect with us

technokrata

Most jön csak a netbook-forradalom?

Laptop

Most jön csak a netbook-forradalom?

Az Nvidia komoly erővel vértezné fel a kis laptopokat.

Már biztos mindenki ismeri a netbookok közös jellemzőit: olcsók, viszonylag keveset fogyasztanak, kis méretűek, alacsony teljesítménnyel rendelkeznek. Ebből kettőt változtatna meg az Nvidia, igaz, az egyiket nem készakarva. A grafikus processzorok fejlesztésével foglalkozó vállalat ugyanis rádöbbent, mekkora lehetőség van az ultrakicsi laptopok piacán, hiszen az Intel közel nulla grafikus teljesítményt kínál saját Intel Graphics Media Accelerator 950 fejlesztése révén. Ez utóbbi kétdimenziós megjelenítésre hivatott: a kisfelbontású videókkal, az asztali operációs rendszerek kezelésével, internetezéssel, szövegszerkesztéssel még megbirkózik, de 3D-s alkalmazások futtatására már nem képes.

Éppen ezért az Nvidia belépne a piacra, és az általa gyengének titulált netbookokat adott keretek között komoly grafikus erővel ruházná fel. A Geforce-okról ismert vállalat szerint az Atom processzorokkal nincsen semmi baj, de a köréjük épített chipkészleten azért lenne mit változtatni, például egy erősebb GPU-val. Geforce 9400M fejlesztésével például sokkal egyenletesebbé válna a nagyfelbontású videók megjelenítése, amint azt nemrég demonstrálta a vállalat. Ugyanakkor kérdés, hogy egy 9-10 colos kijelzővel bíró eszközön ki akar HD-s filmet nézni.

Mégis érdemes lehet elgondolkodni az Nvidia ötletén, még ha az Intel kerek perec el is zárkózik az általa megálmodott egységes platform (processzor+chipkészlet) megbontásától. Hiszen úgyis a piac dönt: ha lesz kereslet a jobb grafikát nyújtó netbookokra, azok meg fognak jelenni. Igaz, ez egyben a fogyasztás megugrását is jelentheti, amit viszont eddig igyekeztek a lehető legkisebbre faragni a gyártók/fejlesztők.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle