Connect with us

technokrata

Csődbe ment a Polaroid

Laptop

Csődbe ment a Polaroid

Az egykor népszerű, azonnali fényképnyomtatásról ismertté vált vállalat csődvédelmet kért maga ellen. Ez már a második alkalom a cég életében, kérdés, hogy lesz-e visszatérés?

1948-ban kezdte meg az azonnali fényképet készítő masinái forgalmazását a Polaroid vállalat, és a digitális korszak megjelenéséig szép hasznot húztak abból, hogy termékeik szükségtelenné tették a fotolaborokba való járkálást a fényképezni vágyók számára. A digitális fényképezés azonban megroppantotta a céget, amely 2001-ben csődeljárást kért maga ellen. Akkor azonban sikerült kilábalni a válságból, és olyan termékek fejlesztésébe fogtak, mint például az idén nyáron bemutatott PoGo névre keresztelt nyomtató, amely egy nagyobb farmerzsebben is elfér, köszönhetően annak, hogy nem tartalmaz tintát (bővebben itt).

Most azonban ismét hasonló helyzetbe kerültek, mint az évtized elején. A Polaroid ugyanis nemrég újra csődeljárásba menekült, igaz, ezúttal nem sok köze van a digitális technikának a roló lehúzásához. Tudni kell, hogy a Petters Group Worldwide 2005-ben jutott a fényképészeti technikákkal foglalkozó cég birtokába, azóta leányvállalataként üzemeltette a Polaroidot. A Petters Group alapítója és néhány üzlettársa azonban nemrég csalás vádjával bíróság elé került, és ez olyan nehéz gazdasági helyzetbe hozta az egész vállalatot, ami már nem hagyta érintetlenül a Polaroidot sem.

Mary Jeffries, a Polaroid vezérigazgatója ugyanakkor bízik a pozitív jövőben, ugyanis azt várja, hogy a futó tevékenységek nem állnak le, a cég működőképes marad az újraszervezés alatt is. Sőt, a vezetés (melynek tagjait nem érintik az anyacégük irányításának csalási vádjai) komoly tervekkel rendelkezik 2009-re: Jeffries új termékek piacra dobását is megemlítette.

Csőd Amerikában
Az Egyesült Államokban nem feltétlenül jelenti egy cég végét az, ha csődöt jelent. Erre találták ki a csődvédelmet: a gazdasági és termelési folyamatok átszervezése alatt a hitelezők nem számoltatják fel a céget, és ha a reorganizáció sikerrel járt, akkor tulajdonképpen mindenki jól jön ki a csődvédelemből – a hitelezők biztosabban juthatnak pénzükhöz, a cégnél dolgozók megőrizhetik állásukat, a vállalat pedig folytathatja a termelést. Ebben tulajdonképpen már van is tapasztalata a Polaroidnak, hiszen – mint fent írtuk – 2001-ben már egyszer kénytelenek voltak ehhez az eszközhöz folyamodni. Meglátjuk, hogy ez miként sikerül ezúttal.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák