Connect with us

Hirdetés

technokrata

Fél terabyte-os SSD a Toshibától

Laptop

Fél terabyte-os SSD a Toshibától

Merevlemezeket megszégyenítő kapacitást kínál a távol-keleti vállalat új adathordozója.

A hét közepén jelentette be legújabb fejlesztését a Toshiba, melynek révén azonnal piacvezetővé vált a szegmensben: 512 GB-os solid state drive-jával egyedülálló kapacitást nyújt. A multi-level cell (MLC) NAND flash memóriachipekre épülő termék a hatalmas adatsűrűség ellenére mindössze 2,5 colos fizikai mérettel rendelkezik, vagyis nagyjából akkora, mint a laptopokban használt winchesterek. A 64, 128 és 256 GB-os változatban is megjelenő háttértárolók ennél még kisebb, 1,8 colos méretűek is lehetnek. Ez köszönhető a 43 nanométeres gyártási eljárás alkalmazásának, amely lehetővé tette az integrált áramkörök további miniatürizálását.

Mindemellett igencsak tempós működésre képesek. A Toshiba közlése szerint 240 MB/s-os soros olvasási és 200 MB/s-os írási sebességgel bírnak (a véletlenszerű írásra/olvasásra nem adott meg adatot a gyártó). Ez még a fürgének mondható single-level cell (SLC) NAND flash-ek teljesítményéhez mérten is kiemelkedően jónak számít. Ráadásul hardveres titkosítást is kínál a Toshiba: AES kódolású SSD-i meggátolják az eltárolt adatokhoz való jogosulatlan hozzáférést, vagyis a fontos, bizalmas információk világában (például vállalati vagy kormányzati szférában) is megállják helyüket.

Fél terabyte egyetlen SSD-ben

Az első meghibásodásig átlagosan egy millió óra telik el, adott tájékoztatást a gyártó a készülékek MTTF (mean time to failure) értékéről. Ez ugyanakkor nem olyan jó adat, mint amilyennek hangzik: az SSD-k jó része 1,5 milliós MTBF-fel (mean time before failures) rendelkezik. A két mérőszám ráadásul különbözik egymástól: MTTF-et többnyire akkor használnak, amikor a hiba bekövetkezte esetén már nem javítható a termék.

Lesz piaca
Lendületes évek állnak az SSD-k előtt, és ez nem csak a Toshiba véleménye. Iparági elemzők szerint 2009-ben 10, 2012-re már 25 százalékkal fog nőni a memórialapú háttértárolók piaca. Ehhez hozzájárulhatnak a Toshiba új SSD-i is, melyek a nyilvánosság előtt a jövő év elején, 2009. január 8-11-e között megrendezésre kerülő Consumer Electronics Show-n mutatkoznak be. Az első (minta)példányok 2009 első negyedévében debütálnak, míg a tömegtermelés 2009 második negyedévében indul be.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés