Connect with us

Hirdetés

technokrata

Abit – itt a vég

Laptop

Abit – itt a vég

Megszűnik az egykor alapjai révén kedvelt gyártó. Okok és a következmények.

A 21-ik század a hardverpiacon a távol-keleti, főként a tajvani márkák további erősödését hozta magával. Az évtized elején emelkedett ki a tömegből az Abit, mely magas minőségű alaplapjaival különösen a tuningra éhes felhasználók között vívott ki magának népszerűséget. A menedzsment ugyanakkor nem jól használta ki ezt a lépéselőnyt, minek következtében kénytelenek voltak megválni grafikus vezérlőket gyártó részlegüktől. Később az egész márka elvesztette függetlenségét: az Abit 2006-ban a Universal Scientific Industrial (USI) birtokába került.

Abit logo akkor…

Ekkorra azonban már hanyatlott a cég hírneve – néhány gyenge minőségű elektrolit kondenzátor sorozat bevásárlása és egyéb manőverek révén nem csak a minőség romlott, hanem megkopott az Abit reputációja is. Sajnos nem segített az eredetileg márkás PC-gyártók számára alaplapokat készítő USI „hatalomátvétele” sem, a lejtőn már nem volt megállás. Idén pedig többször is felröppentek a pletykák, hogy a vállalat végleg pontot tesz a márka életútjának végére (bővebben itt és itt), ám az elmúlt napokig még volt remény.

A héten azonban a USI bejelentette, hogy 2008. december 31-én bezár az Abit alaplapgyártó részlege. Voltaképp már várható volt a lépés: a korábbi évek sokmilliós eladásai tavaly 2-3 milliós darabszámra estek vissza, idén pedig még ennél is alacsonyabb értékesítési adatokat sikerült produkálni. Az amúgy is kedvezőtlen gazdasági környezetben ezzel a lépéssel a USI csökkentheti működési költségeit, amire szüksége is van a vállalatnak.

…és most

Nem tűnik azonban el a márka: a jövőben multimédiás fejlesztések kapcsán találkozhatunk vele. Például olyan digitális képkereten (Funfab), amely egyben nyomtatásra is képes, vagy mobil internetes eszközökön.

Tovább
Hirdetés



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés