Connect with us

technokrata

Mit keres az Intel az autóiparban?

Laptop

Mit keres az Intel az autóiparban?

Avagy magára haragítja-e az olajipari vállalatokat a chipgyártó óriás?

A nagy gazdasági világválság a pénzügyi szektort követően vitathatatlanul az autógyártókat viseli meg. Rengeteg az elbocsátás, zuhannak az értékesítések, és nem tűnik rózsásnak 2009 sem. Ugyanakkor a válság mindig lehetőség is: az a cég, amelyik ilyenkor is képes fejlesztésekre, a kilábalást követően letarolhatja a piacot. Például egy jól használható elektromos autóval.

Tesla Roadster – az egyik legismertebb elektromos autó

Az árammal üzemelő gépkocsik egyik legnagyobb hátránya, hogy lassan tölthetők fel, és ezzel a töltöttséggel sem képesek messzire eljutni. Ennek oka, hogy az autókba szerelhető akkumulátorok szűkös kapacitása komoly korlátot jelent: vagy irgalmatlanul nehéz lesz a jármű a rengeteg telep miatt, vagy pedig csak alig néhány tíz kilométerre elegendő elektromosságot képes elraktározni. Egy áttörés tehát nagyon jól jönne ezen a fronton (arról nem is beszélve, hogy az egyéb hordozható ketyeréink mennyit profitálnának egy jóval nagyobb energiasűrűségű akkumulátortípusból).

És itt jön be a képbe az Intel: a félvezetőipar egyik óriása közismerten nem csak a processzorfejlesztésben és -gyártásban érdekelt, hanem számos más téren (például memóriák, flash-meghajtók) is kamatoztatja mérnök gárdájának és kimeríthetetlennek tűnő anyagi erőforrásainak kombinációját. Azonban a fent említett akkumulátorok piacán még bőven lenne keresnivalója a vállalatnak, legalábbis Andrew Groove, vagyis a magyar származású Gróf András, egykori alapító tag szerint. Az Intelnél máig tanácsadóként dolgozó, de a vállalatvezetéstől 2005-ben visszavonult Groove nemrég azt javasolta Paul Otellininek, hogy a chipgyártó fordítson több figyelmet a fenti szegmensre, írta meg nemrég a tekintélyes The Wall Street Journal.

Tulajdonképpen logikus lépés lehet ebben az irányban terjeszkedni. Ha az elektromos gépjárművek népszerűvé válnak, akkor hatalmas mennyiségű akkumulátorra lesz szükség. Ezen elemek egyik vezető gyártójaként pedig az Intel egyrészt teljesen új, ma még nem is nagyon létező piacon jelenhet meg (azaz részben függetlenítheti magát a számítástechnikától), másrészt hatalmas bevételekre tehet szert. Nem véletlen, hogy a távol-keleti elektronikai óriások némelyike már egy-két éve komoly erőforrásokat fektet a piac feltérképezésébe és a fejlesztésekbe: a Panasonic és a Sanyo Electric neve bizonyára mindenki számára ismerősen cseng.

Ha az Intel végül elmozdul az akkumulátorfejlesztés irányába, azzal viszont egy komoly lobbicsoportot haragíthat magára: az olajipari cégek ugyanis inkább a jelenlegi állapot minél tovább való fenntartásában érdekeltek.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle