Connect with us

technokrata

Vége a hamis CD-k korának?

Laptop

Vége a hamis CD-k korának?

Könnyen megkülönböztethetők a hamis és az eredeti korongok egymástól

Spanyol kutatók szerint a kalóz lemezek napjai meg vannak számlálva, köszönhetően annak a technológiai újításnak, melyet nemrég fejlesztettek ki a grenadai egyetemen. Ennek révén az eredeti CD-k és DVD-k könnyedén megkülönböztethetőek lesznek az illegálisan másoltaktól – írta a CyberZest portál alapján a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület hírlevele.

A technológia alapja egy olyan fénytörés a lemez felszínén, mely a használója, vásárlója számára egyértelművé teszi, hogy legális termékkel vagy hamisítvánnyal van-e dolga. A most kifejlesztett technológiát eddig CD-ken és DVD-ken tesztelték, az eljárás szabadalmaztatása már folyamatban van. A kutatók tervei között szerepel, hogy a jövőben az újabb adathordozók, így a Blu-Ray védelme érdekében továbbfejlesztik az eljárást.

Mivel a CD (és a DVD) a legelterjedtebb formája a digitális tartalmak terjesztésének, illegális másolásuk és terjesztésük hatalmas méreteket ölt, komoly anyagi veszteséget okozva ezzel az eredeti gyártók számára. 2008 őszén például a nagy-britanniai Manchesterben félmillió darab, közel másfél millió font értékű kalóz DVD-t találtak a hatóságok. Magyarországon az eddigi legnagyobb fogást az év szeptemberében lefoglalt 100 ezer darab, közel 50 millió forint értékű hamis lemez jelentette.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle