Connect with us

technokrata

Nincs többé szükség videokártyára?

Laptop

Nincs többé szükség videokártyára?

A Windows 7 képes 3D-s grafika előállítására grafikus vezérlő nélkül is…

Érdekes újítással szolgál a jövőre debütáló következő redmondi operációs rendszer, amelyet WARP névre kereszteltek fejlesztői. A rendszer révén Direct3D 10 és 10.1 utasítások közvetlenül a processzoron futtathatók, anélkül, hogy ehhez speciális hardverre (értsd: videokártyára) lenne szükség. Vagyis pusztán szoftveres úton előállíthatók a háromdimenziós hatások.

Amikor a Windows Vista debütált, volt egy kis zavar a felhasználók között az Aero felület futtatását illetően. Sokan ugyanis nem tudták, hogy pontosan milyen 3D-s hardverre van szükség a tetszetős külső használatához. Ez volt az egyik oka a Windows Advanced Rasterization Platform 10 megjelenésének, amely – ebből a szempontból – szükségtelenné teheti a dedikált 3D-s hardvergyorsítók alkalmazását. Az MSDN-en közzétett dokumentum szerint a WARP 10 a Direct3D 10 és 10.1-es változat által támasztott összes követelménynek megfelel, és azok minden funkcionalitását ki tudja aknázni. Támogatja a nyolcszoros, több mintán alapuló élsimítást és az anizotropikus szűrést is.

Ahhoz, hogy a lehetőség életre kelljen, legalább 800 MHz-es processzora van szükség. És habár se az MMX, se az SSE nem létkérdés a WARP működése szempontjából, a Microsoft közlése szerint jóval gyorsabban működik a rendszer az olyan többmagos CPU-kon, amelyek SSE 4.1-es utasításkészlettel rendelkeznek. Ugyanakkor még egy „bika” processzoron sem kelhet versenyre a WARP nyújtotta teljesítmény egy átlagosnak mondható videokártya képességeivel. Bizonyos körülmények között azonban legyőzheti az integrált grafikus vezérlőket.

Persze jó kérdés, hogy van-e létjogosultsága a WARP-nak a Larrabee két éven belül való debütálása esetén? Ismert, hogy az Intel olyan processzort fog a következő évtized elején piacra dobni, mely magába integráltan tartalmaz grafikus utasítások végrehajtására optimalizált magot. Főleg akkor ébreszt kétségeket az emberben a Microsoft rendszerének életképessége, ha eláruljuk az első teljesítménytesztek eredményeit. Az Intel által ma elérhető integrált, DirectX 10-képes grafikus vezérlő 800×600 pixeles felbontásban 5,17 FPS-mal volt képes a Crysis futtatására, a legalacsonyabb minőségi beállítások mellett. Hasonló paraméterekkel egy nyolcmagos Core i7 átlagban 7,36 FPS-t produkált, ami, tekintve a vadonatúj CPU és az integrált grafikus vezérlő közötti árkülönbséget, elég költséges megoldásnak tűnik. Igaz, nem is játékra szánja a Microsoft a WARP-ot, hanem a Windows 3D-s desktop felületének megjelenítéséhez, amely így bárki számára bekapcsolhatóvá válik, függetlenül attól, milyen videokártyája van.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle