Connect with us

technokrata

Gyengébb teljesítmény akkumulátor nélkül

Laptop

Gyengébb teljesítmény akkumulátor nélkül

Érdekes jelenségre bukkantak számos laptopban.

Zach Honig fedezte fel, hogy az Apple nevével fémjelzett Macbook és Macbook Pro noteszgépek teljesítménye bizonyos körülmények esetén jelentősen csökken. Honig rájött, hogy ha eltávolítja a hordozható számítógépek energiaforrását, akkor 40 százalékkal esik a processzor (és így az egész masina) teljesítménye.

De miért akarná bárki is kiszedni notebookjából annak akkumulátorát? Nos, azért, mert ha stabil, vezetékes áramforrással rendelkező környezetben működik, akkor kvázi felesleges a kis energiaforrás használata. Tudvalevő, hogy egy laptop esetében az akkumulátor neuralgikus pontnak számít a meghibásodást illetően; nem véletlen, hogy a gyártók gyakran rövidebb idejű garanciát adnak rá, mint magára a noteszgépre.

Az Apple esetében azonban a kímélet teljesítménycsökkenéssel jár. Ráadásul ez hivatalos funkció (it´s not bug, it´s feature – ahogy az angol mondaná). A számítógép figyeli, hogy az akkumulátor el van-e távolítva a rendszerből, és ha igen, akkor visszaveszi a processzor teljesítményét. Teszi mindezt azért, hogy megakadályozza a túlterhelést, és ne fordulhasson elő az az eset, hogy a laptop több energiát akar felvenni a hálózatból, mint amire adaptere képes. Ha ugyanis ez megtörténik, az nem várt leállásokhoz vezethet, állítja az Apple.

Nem meglepő hozzáállás ez Steve Jobs vállalatától; az amerikai cégnek már az EU-val is meggyűlt a baja integrált akkumulátorai miatt.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák