Connect with us

Hirdetés

technokrata

7 GHz-es memória

Laptop

7 GHz-es memória

Sose láttunk még gyorsabb DRAM-okat – rekordot döntött a Hynix Semiconductor.

Igaz, hogy csak a jövő év elejétől kerül majd forgalomba, de a mintapéldányok már elkészültek, így a Hynix büszkén számolhatott be legújabb fejlesztéséről. A GDDR5 chipek a távol-keleti gyártó szerint rekordgyorsak lesznek, köszönhetően 7 GHz-es órajelüknek. Az 1 Gb-es lapkák 40 százalékkal vernek rá elődeikre, vagyis a manapság kapható modellekre. Ennek egyik oka, hogy a vállalat új gyártástechnológiát használ: a chipek 54 nanométeres csíkszélességgel készülnek, és mindössze 1,35 voltos tápfeszültséget igényelnek működésükhöz. Összehasonlításképp: napjaink GDDR5 DRAM-jai másfél voltot kapnak, és maximum 4,5 GHz-es frekvencián üzemelnek.

Tudni kell, hogy a GDDR5 lapkákat nem általános célú felhasználói környezetbe, hanem kifejezetten egy részszegmens számára készítik: a videokártyagyártók alkalmazzák ezeket a chipeket. Értelemszerűen tehát csak akkor terjedhetnek el, ha a legnagyobbak – AMD/Ati, Nvidia – adoptálják; azt azonban nem közölte a Hynix, hogy vajon kiküldte-e már az első próbapéldányokat ezeknek a vállalatoknak.

Az 1 gigabites GDDR5 DRAM megfelel a memóriaipar standardjait meghatározó JEDEC rendelkezéseinek, vagyis tulajdonképpen semmi nem áll a tömeggyártás útjába – erre a jövő év első felében kerül majd sor. A 7 GHz-es chipek 224 vagy 448 GB/s-os adatátviteli csúcssebességre képesek, attól függően, hogy a grafikus processzor 256 vagy 512 bites interfészen keresztül csatlakozik a memóriához.

Tovább
Hirdetés



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés