Connect with us

technokrata

Saját térfelén verheti meg a Google a Microsoftot

Laptop

Saját térfelén verheti meg a Google a Microsoftot

Chrome böngészővel előre telepített PC-k.

Nem jobb, gyorsabb, felhasználóbarátabb a redmondi böngésző riválisainál – pusztán annak köszönheti elterjedtségét, hogy a Microsoft még egy évtizede operációs rendszerébe integrálta az addig különálló programot. Ez azonban jelentős előny: a több éve piacon levő Firefox is csak 20 százalékig tudta tornászni részesedését, minden felhasználói összefogás ellenére.

Egy nagy és tőkeerős cégnek kézenfekvő lehet, hogy a Microsoftot böngészőfronton a saját térfelén kell megvernie – ehhez nem kell mást tennie, „csak” a forgalmazókkal kell megállapodnia arról, hogy az általuk árul számítógépeken előre telepítve legyen az alternatív browser. Ehhez azonban nem sok fejlesztőnek van elegendő erőforrása; de mit tesz isten, a Google-nek nem okoz gondot. Így már nem is olyan meglepő, hogy több forrás szerint is a nagy PC-forgalmazókkal való megegyezésen gondolkodik az amerikai óriásvállalat.

A The Times értesülése szerint a Google akkor kezd tárgyalásokba, ha a Chrome bétaállapota véget ér – ez a neves újság szerint még 2009 elején be fog következni. Ezzel majdnem párhuzamosan, még a jövő év első felében megjelennek a linuxos és Mac-es változatok is, amivel lényegében az összes, internetezésre (is) használt számítógépet lefedi a Google. Így a vállalat számíthat a „lusta” internetezőkre, akik megszokásból az „alájuk tolt”, vagyis a gyárilag feltelepített böngészőt használják. Ugyanakkor a nyíltforrású riválisokkal való harc, de főként a Firefox már keményebb dió lesz – a Tűzrókával a felhasználók döntő többsége meg van elégedve; ráadásul használói többnyire tudatosan tértek át rá.

És hogy miért éri meg a Google-nek saját böngészőt fejleszteni? Nos, elsősorban webes alkalmazásai – Gmail, Google Docs stb. – miatt. Ezek futtatása optimálisabb lesz, mint más browserekben; vagyis az ingyenes, online felületű szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt stb. használók számára előnyösebb lehet majd áttérni a Chrome-ra. Amivel a Microsoft nem csak a böngészőpiacot vesztheti el, hanem a szépen jövedelmező irodai alkalmazásokból (Microsoft Office) származó bevételei is megcsappanhatnak.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák