Connect with us

technokrata

Kipróbáltuk a D-Link energiatakarékos routerét

Laptop

Kipróbáltuk a D-Link energiatakarékos routerét

A D-Link DIR-855-ös nemcsak alacsony fogyasztása, hanem többek között informatív OLED kijelzője révén is kiemelkedik a többi hálózati eszköz közül.

A DIR-855 igyekszik minden, a modernkori routerekkel szemben támasztott igénynek megfelelni. Gyors, másodpercenként gigabites sebességet nyújt vezetékes csatlakozás esetén. Hasonlóan impozánsan teljesít wireless környezetben is, hiszen nem csak a 802.1a/b/g vezetékmentes hálózati standardokat támogatja, hanem a 802.11n szabványtervezetet is. A Wi-Fi jelek ráadásul nem csak a megszokott 2,4 GHz-es frekvencián kerülhetnek továbbításra, hanem a jóval kevésbé zsúfolt, ezért interferenciától mentesebb 5 GHz-en is. Emellett D-Link Green Ethernet technológiát alkalmaz, mely oly módon takarít meg energiát, hogy automatikusan észleli a kapcsolat állapotát és a hálózati kábel hosszát, majd ehhez igazítja a felhasznált energiát. Wi-Fi ütemezésre is képes: beállítható, mikor van szükség a Wi-Fi jelekre, és mikor nincs, így további energiát takaríthatunk meg.

A narancssárga-szürke dobozba csomagolt D-Link router mellett egy fekete talpat találunk – állított helyzetben való használathoz -; valamint a tápegységét, egy kék Ethernet kábelt, egy telepítő CD-t, illetve egy telepítő kézikönyvet, amely magyar nyelvű instrukciókat is tartalmaz. Igaz, a hibaelhárítás angol „Troubleshooting” címszó alatt olvasható, cserébe viszont magyar telefonszámokat és e-mailcímet kapunk terméktámogatás gyanánt. Végül, de nem utolsósorban szólni kell antennáiról is – azért kapott hármat, mert ennek köszönhetően jobb jelerősség érhető el a vezetékmentes hálózati csatlakozásoknál.

Első pillantásra a fehér-fekete készülék a felső paneljére helyezett OLED kijelzőjével hívja fel magára a figyelmet. Míg a legtöbb routeren csupán LED-ek szolgálnak információforrásként az eszköz aktuális állapotáról, addig a DIR-855 monokróm (kék-fekete), a környezettudatosság jegyében OLED alapokon nyugvó display-t kapott. Az alatta található két gomb segítségével lehet a menüben navigálni, és így olyan információkhoz hozzáférni, amely más készülékek esetében csak a webes felületről érhető el. Használatával nagyon pontos és részletes képet kaphatunk a hálózati csatlakozásokról, az adatforgalmakról, a rajta alkalmazott wireless biztonsági funkciók állapotáról; de akár a pontos időt is megnézhetjük, vagy tájékozódhatunk arról, milyen kommunikációt blokkolt a készülék.

Kék színű LED jelzi a készülék bekapcsoltságát a frontoldali panelen, míg a hátulján értelemszerűen a csatlakozási pontokat találjuk. Négy gigabites Ethernet-port, a fent már említett három, dualband működésű antenna csatlakozója mellett szintén ide került a tápegység és a WAN (vagyis a modem) csatlakozója. Reset gombjával visszahozhatók a gyári beállítások, ha esetleg valamit alaposan elkonfigurált volna a felhasználó. Említést érdemel még az úgynevezett SharePort, mely egy nemrég megjelent frissítésnek köszönhetően még több funkcionalitással vértezi fel a routert. Az USB portot gyors virtuális porttá alakítja, amely így a Windows Connect Now alkalmazás kiszolgálása mellett alkalmas nyomtatómegosztásra, külső merevlemez illetve 3G adapterek kezelése is.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle