Connect with us

technokrata

Európai szoftverstratégia

Laptop

Európai szoftverstratégia

Magyarország beleszól az európai szoftverstratégiába.

A Nemzeti Kereskedelmi Szövetséghez (NTA) tartozó kilenc nemzeti szoftver társaság közös állásfoglalást hozott létre, amelyben összefoglalta észrevételeit és megvalósítási tervet javasolt az Európai Szoftver Stratégiával kapcsolatban. Magyarországot ezen a fórumon az IVSZ képviselte.

Az állásfoglalás apropója Viviane Reding, az Információs Társadalom és Média Főigazgatóságának megbízottja 2007. november 17-i beszéde volt. Reding asszony beszédében hangsúlyozta, hogy az európai szoftveripar stratégiai jelentőséggel bír és egyre nagyobb elismertségre tesz szert, hiszen nagyban hozzájárul az innovációhoz, a versenyképességhez, a fenntartatható növekedéshez, a jóléthez és a munkahelyek megteremtéséhez. Majd hozzátette: meg kell vizsgálni, hogy miként járulhatna hozzá az iparág a „Lisszaboni Stratégia” megerősítéséhez.

Előadásában az európai piac erősségeiről és gyengeségeiről is beszélt. Hasznos kutatásaik és fejlett képzettségi szintjük ellenére az Európában alapított cégek csak ritkán válnak vezető világpiaci tényezővé. Hiába állít elő Európa házon belül használt és beágyazott szoftvert is nagy számban, még mindig jelentős importot bonyolít le a dobozos szoftverek területén. Viviane Reding szerint a „Szoftver mint szolgáltatás” akár egy új, európai sikertörténetet is eredményezhet, feltéve, ha az iparág megteszi a megfelelő lépéseket. Az iparágtól konkrét ötleteket kért annak érdekében, hogy az Európai Szoftver Stratégia létrejöhessen.

Az IVSZ közreműködésével készült állásfoglalás a következő kérdésekre ad választ: Mennyire folytassunk szoftver-specifikus politikát? Miért van rá szükségünk? Mely területekre összpontosítsunk a leginkább? Mi legyen az első konkrét intézkedésünk?

Az állásfoglalás három olyan intézkedést tartalmaz, amely – az európai intézmények segítségével – komoly változást hozhat az iparág életébe. Ilyen például a szakképzettség növelése, a szoftvercégek újító ötleteinek megvalósítását elősegítő keretek megtekintése, valamint a szotfvercégek innovációjának és fejlődésének az eddigieknél jelentősebb anyagi támogatása.

Az IVSZ aktív közreműködésével Magyarországon már létrejött a MEFIT Alapítvány, ami a szakképzéssel kapcsolatos problémafelvetésére ad hatásos és gyors választ a TITAN programon keresztül, célként tűzve ki évi 10 ezer infokommunikációs szakember továbbképzését. Ezzel párhuzamosan az IVSZ dolgozik a felsőfokú informatikai oktatás piacképességének javításán is.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák