Connect with us

technokrata

Újabb rossz hír az AMD-től

Laptop

Újabb rossz hír az AMD-től

Késik a vállalat Fusion névre hallgató, CPU és GPU funkciókat ötvöző processzora.

Az AMD 2006-ban nem titkolta azon szándékát, hogy a kanadai tulajdonban levő Ati Technologies-t azért vásárolja fel, mert integrált CPU-GPU megoldással kívánt előrukkolni. A vállalatért kifizetett 5 milliárd dollár utólag nagyon soknak bizonyult, és ennek terhét máig nyögi a vállalat. Viszont megnyílt az út a Fusion kódnevű lapka fejlesztése felé.

Miben tér el a korábbi processzoroktól ez a változat? Legfőképp abban, hogy kialakításának köszönhetően általános és grafikus célú utasításfeldolgozásra egyaránt használható, vagyis szükségtelenné teszi az – egyébként Intel által dominált – integrált grafikus vezérlők használatát. Ezzel egyszerűbbé (olcsóbbá) válhatnak az alaplapok is, ráadásul a feldolgozóegységek egymáshoz képesti relatíve távolságának megszűnésével további előnyök (alacsonyabb fogyasztás, nagyobb teljesítmény) érhető el.

Mindez egyszerűnek hangzik, de nem az. Az eredeti tervekhez képest – amelyek szerint vagy 2009-ben, vagy 2010-ben meg kellett volna jelennie a Fusionnek – immár 2011-re lett eltolva a lapka debütálása. Erről az AMD a múlt héten adott hírt egy pénzügyi elemzői találkozón, New Yorkban. A késés konkrét oka nem ismert, de a nehéz anyagi helyzetben levő vállalat számára a pénzügyi világválság átvészelése bizonyára komoly problémákat okoz; valószínű, hogy financiális indokok miatt tolódik a Fusion bemutatkozása.

Az első APU-k – az AMD így hivatkozik a CPU-GPU képességekkel bíró lapkájára, az Accelerated Processing Unit szavakból alkotva – Llano és Ontarion kódnéven érkeznek majd; a fentiek szerint már csak a következő évtizedben. Négymagos, 4 MB-nyi chache-sel szerelt példány lesz az előbbi, integrált DDR3 memóriavezérlővel, míg az utóbbiba csak két mag és 1 MB-nyi gyorsítótár jut. Az erősebb változatot szánja majd a desktop szegmensnek a vállalat, a szerényebb tudású pedig az ultra-portable noteszgépekbe terveztetett.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom