Connect with us

technokrata

Csapás az egész hardveriparra?

Laptop

Csapás az egész hardveriparra?

Világválság: a legnagyobbak számára is kemény időszak következik.

Processzor
Számos gazdasági elemző ért egyet abban, hogy mind az AMD, mind az Intel számára nehéz időszak jön. Mivel a negyedik negyedévben egyértelműen csökkenőben van a PC-k iránti kereslet, és a mostani adatok szerint a következő év is gyenge lesz, ez értelemszerűen megviseli a számítógépek lelkét adó CPU-k fejlesztőit, gyártóit. A Barclays Capital elemzése szerint a mikroprocesszorok teljes piaca alig 2 százalékkal fog nőni – korábban ennek háromszorosát, 5-6 százalékot prognosztizáltak. Emellett az ipar bevétele 2 százalékkal fog zsugorodni 2009-ben.

A ThinkEquity elemzőcég szerint jelentős gyengülés tapasztalható ebben a hónapban, ami a vállalati laptoprendeléseket illeti. Amint arról két napja már mi is írtunk, az Asus és az Apple vissza is fogta termelését. Melléjük csatlakozott a napokban a névsor első felének további része: az Acer és a Dell is mérsékelte gyártóinak leadott rendeléseit. Ez inkább az Intelt érinti jobban, hiszen a mobil szegmensben egyértelműen a nagyobb gyártónak áll a zászló.

Alátámasztják a negatív várakozásokat a szerdán megjelent adatok is, melyben az Intel az utolsó negyedév korábban 10,1-10,9 milliárd dollárosra becsült bevételét módosította: immár 8,7-9,3 milliárd dollárt várnak csak. 100 millió dollárral megkurtították a kutatás-fejlesztés büdzséjét is;a részleg így „csupán” 2,8 milliárd dollárt költhet el 2008 negyedik negyedében.

Alaplap
A fent megnevezett ok nyomja rá a bélyegét az alaplapgyártók piacára is, azzal a különbséggel, hogy itt talán még öldöklőbbnek tűnik a közeljövő az érintettek számára, mint processzorfronton. A piac résztvevői lázasan dolgoznak azon, hogy stabilizálják vagy csökkentsék kiadásaikat, illetve új piacokat találjanak termékeik számára. Mivel azonban a szegmens kompetetívebb, mint a mikroprocesszoroké, egymásnak még ádázabb ellenfelei az itt tevékenykedő távol-keleti vállalatok.

Az olyan nagy játékosok, mint a Gigabyte Technology vagy a Micro-Star International (MSI) már megváltak alkalmazottaik egy részétől. Az Asustek leányvállalata, a Pegatron szintén befagyasztotta a dolgozók felvételének folyamatát. Az Asus egyébként alaplapfronton az előző negyedévhez képest 10 százalékos bevételcsökkenést prognosztizál az év utolsó három hónapjára. Mindezen folyamatok eredményeként nem kizárt, hogy a piac megmaradt kisebb szereplői közül több is el fog vérezni.

Blu-ray
Nem hozott jó híreket a kéklézeres optikai formátum számára sem a világgazdasági válság. Az idei év elején még döbbent volt a csend, a Warner döntése miatt ugyanis a Toshiba támogatta HD DVD gyors véget ért. Ezt követően magabiztos nyilatkozatok hangzottak el a BD (Blu-ray Disk) felfutásáról, ám év közben a DVD-k részaránya ismét nőni kezdett. Az tehát, hogy a vásárlóknak kevesebb pénzük van költekezni, nem tesz jót a még mindig drága formátumnak. Főleg, hogy önmagában egy Blu-ray lejátszó mit sem ér: mindenképpen kell mellé egy nagy felbontású (lehetőleg full HD-s) plazma vagy LCD televízió, ami szintén nem olcsó mulatság.

És ha túltettük magunkat a TV és a lejátszó magas árán, még mindig ott van az egyes lemezek szintén drága mivolta. Egy DVD-n megvásárolt film jóval olcsóbb, mint egy BD-n, különösen Európában. Plusz a filmek értékesítésével foglalkozó boltok, áruházak jó részében a kínálat is szerénynek mondható – egyszerűen az alacsony kereslet miatt nem éri meg a forgalmazóknak, hogy gazdag választékot nyújtsanak.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle