Connect with us

technokrata

Miért nem sikerült meglopni az Intelt?

Laptop

Miért nem sikerült meglopni az Intelt?

Újabb részletek az AMD-nek adatokat szolgáltató ex-inteles mérnök lebukásáról.

Két hónapja írtunk arról, hogy az Intel egyik korábbi alkalmazottja, Biswamohan Pani úgy döntött, hogy eltulajdonítja az Intel üzleti titkait, és azt legnagyobb riválisának, az AMD-nek kiszolgáltatja, valószínűleg a busás anyagi juttatás reményében. Pani összesen 13, főként Itanium processzorról szóló állományt akart kicsempészni a chipgyártó számítógépes rendszeréből, amely több mint 100 oldalnyi belső információt tartalmazott.

A designvázlatok többek között az FBI hathatós segítségének köszönhetően nem jutottak végül ki az Intel tulajdonából. No meg azért sem, mert egy másik inteles alkalmazott elszólta magát – „vicces üzletekről” tett megjegyzést, ami a rendszerhozzáférési logokban nyomott hagyott. Ez elég is volt ahhoz, hogy az exmérnököt letartóztassák ipari kémkedés vádjával – az indiai származású férfinek még az útlevelét is bevonták, így nem hagyhatja el (legálisan) az észak-amerikai országot.

Mint időközben kiderült, Pani már azelőtt jelentkezett az AMD-hez, mielőtt otthagyta volna az Intelt – ám erről csak utolsó napján, a kilépéskor tartott interjú során számolt be főnökeinek. Emellett azt állította, hogy minden Intel-tulajdonú leírást visszaszolgáltatott. Ennek ellenére a kilépését követő második napban mégis megpróbált hozzáférni a vállalati rendszerhez, a bejelentkezést követően azonban nem tudott továbblépni. Tettének megértéséhez tudni kell, hogy a chipgyártó vállalat dokumentumai speciális titkosítást tartalmaznak, ami különleges lépések megtételét igényli, amennyiben az Intel rendszeréhez nem csatlakozik az adott számítógép.

Pani azt mondta a nyomozóknak, hogy pusztán a kíváncsiság vezérelte – nos, ez a „kíváncsiság” 10 évnyi börtönt jelenthet a mérnöknek, akit nemrég újabb vádpontokban talált bűnösnek az FBI.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom