Connect with us

Hirdetés

technokrata

Windows 7-tel a merevlemezek ellen

Laptop

Windows 7-tel a merevlemezek ellen

Az új operációs rendszer lehet a kulcs a mágneses adattárolás leváltásában?

A mai napon kezdődő WinHEC 2008 (Windows Hardware Engineering Conference) keretei között fog beszámolni a Microsoft arról, miként viszonyul majd az egyelőre pre-béta állapotban levő új asztali operációs rendszere az SSD-khez. A Los Angeles-ben tartandó eseményen „Windows 7 Enhancements for Solid-State Drives” címmel futó előadásán Redmond kiáll a memóriaalapú adattárolók mellett, tudván, hogy a PC-s rendszerek egyre növekvő számban érkeznek solid state diskkel szerelve.

Ismeretes, hogy az SSD-k térhódítása már a Windows Vista megjelenése után kezdődött, így nem meglepő, hogy az operációs rendszer nem volt alapértelmezettként felkészítve a winchesteres adattárolástól eltérő adatkezelésre. Emiatt több kritika is érte a Microsoftot – a vállalat ugyan adott ki frissítést a memórialapú háttértárolókhoz, ám azzal még mindig nem tudták megmutatni igazi erejüket a kis eszközök. Ám a Windows 7 esetében komoly változások várhatók ezen a téren: Redmond továbbfejleszti az OS SSD-kezelő funkcionalitását.

Tennivalók
Ehhez persze az is kell, hogy az ATA szabványos utasításkészletének legfrissebb kiadásában rejlő lehetőségeket maximálisan kiaknázzák. Bizonyos ATA parancsok használatával például jelentősen növelhető az SSD-k írási sebessége; ezek alkalmazására azonban fel kell készíteni az operációs rendszert. File-rendszer optimalizációt is végrehajt a Microsoft a magasabb teljesítmény elérése érdekében.

„Designing Flash-Based Netbooks for Windows 7” című előadásában Leon Braginski, a vállalat PC3 csapatának vezető programmenedzsere tart majd előadást arról, hogy milyen módon számolja az operációs rendszer egy flash-alapú adattároló élettartamát, és hogyan igyekszik maximalizálni azt. Az egyes cellák ugyanis bizonyos mennyiségű írás után elfáradnak, vagyis működésképtelenné válnak, ezért fontos, hogy az írási feladatok a teljes tárterületen elosztva történjenek, ne legyenek túlterhelve bizonyos cellaterületek.

Meg kell említeni a párhuzamos ATA szabványról a sorosra való átállást, amely már elkezdődött (igaz, ez nagyjából független a redmondi szoftverfejlesztőtől). Az első solid state diskek ugyanis még PATA csatolóval voltak ellátva, dacára annak, hogy az új merevlemezek már évek óta SATA interfésszel érkeznek. A legújabb változatok viszont már egységesen támogatják a SATA-2-t, amely 3 Gbps-os elméleti maximális adatátviteli sebességre képes.

Egyelőre a mobil szegmensben
Persze nem elfelejtendő, hogy az SSD-k (még) szinte kizárólag a noteszgépekben, főleg a kicsi, könnyen hordozható változatokban hódítanak. A Windows Vista pedig nem remekelt a netbook kategóriában, hiszen itt hardveresen a számítási teljesítmény nem elsőrangú szempont. A Windows 7 azonban ebben (is) túllép elődjén (bővebben itt).

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés