Connect with us

technokrata

Windows 7-tel a merevlemezek ellen

Laptop

Windows 7-tel a merevlemezek ellen

Az új operációs rendszer lehet a kulcs a mágneses adattárolás leváltásában?

A mai napon kezdődő WinHEC 2008 (Windows Hardware Engineering Conference) keretei között fog beszámolni a Microsoft arról, miként viszonyul majd az egyelőre pre-béta állapotban levő új asztali operációs rendszere az SSD-khez. A Los Angeles-ben tartandó eseményen „Windows 7 Enhancements for Solid-State Drives” címmel futó előadásán Redmond kiáll a memóriaalapú adattárolók mellett, tudván, hogy a PC-s rendszerek egyre növekvő számban érkeznek solid state diskkel szerelve.

Ismeretes, hogy az SSD-k térhódítása már a Windows Vista megjelenése után kezdődött, így nem meglepő, hogy az operációs rendszer nem volt alapértelmezettként felkészítve a winchesteres adattárolástól eltérő adatkezelésre. Emiatt több kritika is érte a Microsoftot – a vállalat ugyan adott ki frissítést a memórialapú háttértárolókhoz, ám azzal még mindig nem tudták megmutatni igazi erejüket a kis eszközök. Ám a Windows 7 esetében komoly változások várhatók ezen a téren: Redmond továbbfejleszti az OS SSD-kezelő funkcionalitását.

Tennivalók
Ehhez persze az is kell, hogy az ATA szabványos utasításkészletének legfrissebb kiadásában rejlő lehetőségeket maximálisan kiaknázzák. Bizonyos ATA parancsok használatával például jelentősen növelhető az SSD-k írási sebessége; ezek alkalmazására azonban fel kell készíteni az operációs rendszert. File-rendszer optimalizációt is végrehajt a Microsoft a magasabb teljesítmény elérése érdekében.

„Designing Flash-Based Netbooks for Windows 7” című előadásában Leon Braginski, a vállalat PC3 csapatának vezető programmenedzsere tart majd előadást arról, hogy milyen módon számolja az operációs rendszer egy flash-alapú adattároló élettartamát, és hogyan igyekszik maximalizálni azt. Az egyes cellák ugyanis bizonyos mennyiségű írás után elfáradnak, vagyis működésképtelenné válnak, ezért fontos, hogy az írási feladatok a teljes tárterületen elosztva történjenek, ne legyenek túlterhelve bizonyos cellaterületek.

Meg kell említeni a párhuzamos ATA szabványról a sorosra való átállást, amely már elkezdődött (igaz, ez nagyjából független a redmondi szoftverfejlesztőtől). Az első solid state diskek ugyanis még PATA csatolóval voltak ellátva, dacára annak, hogy az új merevlemezek már évek óta SATA interfésszel érkeznek. A legújabb változatok viszont már egységesen támogatják a SATA-2-t, amely 3 Gbps-os elméleti maximális adatátviteli sebességre képes.

Egyelőre a mobil szegmensben
Persze nem elfelejtendő, hogy az SSD-k (még) szinte kizárólag a noteszgépekben, főleg a kicsi, könnyen hordozható változatokban hódítanak. A Windows Vista pedig nem remekelt a netbook kategóriában, hiszen itt hardveresen a számítási teljesítmény nem elsőrangú szempont. A Windows 7 azonban ebben (is) túllép elődjén (bővebben itt).

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák