Connect with us

technokrata

Ubuntu 8.10 – telepítés nélkül is kipróbálható

Laptop

Ubuntu 8.10 – telepítés nélkül is kipróbálható

Egyszerű mobil-internet, adataink titkosítása, füles file-kezelés, jobb Wi-Fi és webkamera támogatás.

Minden eddiginél egyszerűbbé vált a mobil internet beüzemelése: nincs szükség külön alkalmazások telepítésére vagy a rendszer beállításának mélyebb ismeretére. Egyszerűen csak csatlakoztatjuk 3G-s modemet a géphez, majd a hálózati kapcsolatok kezelését végző Hálózatkezelőben megadjuk, hogy melyik szolgáltatónál vagyunk, és milyen típusú az előfizetésünk, és már csatlakozhatunk is a világhálóra. Az Ubuntu alapból ismeri az összes magyar mobilszolgáltatót, és magától elvégzi a szükséges a beállításokat.

A titkosított privát könyvtár segítségével akkor is biztonságban tudhatjuk a kritikus adatainkat, ha esetleg ellopnák a számítógépünket. Ez a szolgáltatás egy titkosított könyvtárat hoz létre a saját mappánkban, amihez mi ugyanolyan kényelmesen férhetünk hozzá, mint bármelyik másik mappához. Ha azonban valaki ellopja a számítógépünket, de nem ismeri a jelszavunkat, nem fogja tudni megnyitni ezt a könyvtárat.

A vendég munkamenet akkor jön jól, ha egy ismerős kölcsönkéri rövid időre a számítógépünket, hogy megnézze a leveleit, vagy esetleg blogoljon. Ilyenkor elindíthatunk számára egy úgynevezett vendég munkamenetet, így nem fér hozzá a gépen tárolt személyes adatokhoz, valamint nem tudja megváltoztatni a beállításokat. Bátran átadhatjuk neki a gépet, nem kell árgus szemekkel figyelnünk minden mozdulatát. Ha a vendégünk kilép, akkor pedig rögtön törlődik az ideiglenes profilja.

Számos apróbb, de hasznos fejlesztés történt a felhasználói felületben: így a fájlkezelőben már füleket is használhatunk (hasonlóan ahhoz, ahogy Firefoxban már megszoktuk), fejlettebb lett a tömörített állományok kezelését végző rendszer, okosabb a képernyőbeállítások kezelője. Jelentős fejlesztések történtek az Orca képernyőolvasó szoftverben, mely a vakok és gyengén látók számára teszi könnyebbé a számítógéppel való munkát. A médialejátszóba beépített BBC plugin segítségével pedig kényelmesen elérhetjük a BBC ingyenes tartalmait. Az új rendszermag pedig számos új eszközt támogat, többek között jobb Wi-Fi és webkamera támogatást kapunk. align=center>

Az új Ubuntu ingyenesen letölthető, de a rendszert akár telepítés nélkül is kipróbálhatjuk, hiszen a telepítő CD egyben egy úgynevezett Live CD is, vagyis egyszerűen a meghajtóba helyezve, és a gépet újraindítva azonnal használható. Az Ubuntu szabad szoftver, vagyis teljesen ingyenesen és jogtisztán használható akár professzionális célra is, a hozzáértők pedig nyugodtan tanulmányozhatják a rendszer forráskódját vagy igényeik szerint módosíthatják.

Az Intrepid látványos újdonságot tartogat a honosítás terén is. Ez az Alkalmazások hozzáadása/eltávolítása nevű alkalmazásban megjelenő csomaglista honosítását takarja, amely immár magyar nyelven tartalmazza a csomagok neveit és leírásait, valamint megkezdődött a telepíthető alkalmazások hosszú leírásainak lefordítása is. Ezeket a munkákat az FSF.hu alapítvány támogatta.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

legnepszerűbb mobiltelefonok 2020

Kütyük

A legnépszerűbb mobilok 2020 első felében

2020. június 3. szerda
cleanswitch érintés nélküli kapcsoló
huawei
huawei

Tablet

Jönnek az új Huawei tabletek Magyarországra

2020. május 31. vasárnap
Samsung

Smart-TV

Nem tudod hová rakd a TV-t? Mi segítünk!

2020. május 31. vasárnap
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin