Connect with us

technokrata

Windows 7 = Windows Vista?

Laptop

Windows 7 = Windows Vista?

Érintőképernyő, 256 processzor kezelése, “kiszabadított” minialkalmazások – sok a változás, mégis maradt a vistás érzés.

A héten zajlik a Professional Developers Conference, ahol Redmond a hozzá legközelebb álló fejlesztők számára enged betekintést jövőbeni termékeikbe. Ugyan már az Azure (bővebben itt) is nagyon érdekesnek bizonyult, de mégis, legtöbben a Windows 7-ről szóló tájékoztatást várták. Nos, ez tegnap le is zajlott, több, eddig sötét foltnak tartott részletet fedve fel. Az már most, a szoftver korai pre-béta állapotában látszik, hogy külsőre nem szabad grandiózus változásokra számítanunk, a Windows Vistával összehasonlítva. Voltaképp ránézésre ugyanaz az operációs rendszer, mint a sokat szidott előd.

Azonban ha kicsit mélyebbre tekintünk, hamar kiderül, hogy a Microsoft komolyan vette a korábbi OS-ével kapcsolatos kritikákat. Elsősorban a teljesítmény terén van minek örülni: míg a Windows Vista egy mai netbookon meg se moccanna (vagy legalábbis nagyon döcögősen működne), a Windows 7 a bemutató szerint szépen elfutott egy 1 GHz-es processzorral bíró, 1 GB memóriával szerelt masinán. Steve Sinofsky, a Windows és Windows Live csoport vezető alelnökének demonstrációja szerint a fenti masinán bootolás után még a RAM fele rendelkezésre állt, vagyis az új OS kevésbé memóriaigényes. Ezzel teljesülni látszik az a korábbi ígéret, miszerint az új operációs rendszer hardverigényei meg fognak egyezni az előddel – most úgy tűnik, talán egy picivel kevesebbel is beéri. Ez dicséretes teljesítmény, tekintve, hogy a Vista megjelenése óta már eltelt két év, annak minden hardveres fejlődésével együtt.

Külsőségek
Persze nem csak ezzel foglalkoztak Redmond mérnökei, azért helyet kapott az új OS-ben egy kis „csicsa” is. Ez az első olyan Windows-a a Microsoftnak, amely képes kezelni az úgynevezett multitouch-ot: olyan érintőképernyős készülékek tudását is ki tudja aknázni, amelyek egyszerre több érintést is értelmezni tudnak (ilyen például az Apple Iphone-ja). Sőt, olyan apróságokra is odafigyeltek, mint hogy érintőképernyős módban a Start Menü 25 százalékkal nagyobb, így könnyebb aktiválni az egyes gombokat, menüpontokat. Megújult a taskbar (tálca), amelyen az egyes taskokra jobb gombbal kattintva előbukkanó menü „okosabb” lett – például innen lehet immár playlisteket is kiválasztani a Media Playeren belül.

A gadgetek (minialkalmazás) eddig a sidebaron (oldalsáv) voltak kénytelen helyet foglalni, melynek méretét vízszintes irányban sajnos nem lehetett kiterjeszteni. Ugyan lapozni lehet rajta, de ez nem volt az igazi – négy-öt gadgetnél több egyszerűen nem fér ki egyszerre a képernyőre. Az elmúlt néhány év alatt ráadásul terjedésnek indultak a szélesképernyős monitorok az asztali számítógépeknél is, tehát hely lett volna bőven. A Microsoft meghallgatta a változtatást igénylők szavát, így a minialkalmazások már a desktop bármely részén feltűnhetnek.

Félautomatára változott az ablakok átméretezése és kezelése. Ha egy ablakot a képernyő tetejére húzunk, maximális méretűre nyílik, lehúzva visszaáll eredeti méretére, és ha a szélekhez húzzuk, akkor automatikusan fele méretűre csökken. A system tray most már csak és kizárólag azokat az ikonokat mutatja, amelyeket valóban látni akar a felhasználó – a többit elrejti. Érdemes megemlíteni, hogy részletesebben konfigurálhatóvá vált az UAC (User Account Control), függően a hozzáférés szintjétől.

További újítások
A Windows 7 sokprocesszoros számítógépen is képes futni: jelenleg 256 a határ. Továbbfejlesztésre került a Vista többmonitoros funkcionalitása, például a projektorok kezelése tekintetében (megjegyzésre érdemes, hogy a távoli asztal elérése is működik már ebben a rendszerben). Változott a Media Center – most már sokkal jobban hasonlít a Zune kezelői felületére.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák