Connect with us

Hirdetés

technokrata

Igazságtalan az élet az AMD-vel

Laptop

Igazságtalan az élet az AMD-vel

Míg videokártya fronton szárnyalásba kezdett a vállalat, addig processzorfejlesztő részlege lassan drámai helyzetbe kerül.

Azzal, hogy minden eddiginél nagyobb mennyiségben kelnek el a noteszgépek (különösen az újnak mondható, netbook kategória példányai), az Intel régen látott magasságokba tornázta fel részesedését a központi vezérlőegységek piacán. Az elmúlt három évben egyszer sem volt ilyen nagy a dominanciája, annak ellenére, hogy az AMD kemény árversenyt diktál. És nem csak árversenyt: nem maradt el nagyon a mobil szegmensben a fejlesztéssel, melynek ékes bizonyítéka Puma platformja – ezt azonban hiába bocsátotta útjára nyáron a vállalat, nem tudta vele megfordítani a piaci erőviszonyokat.

De lássunk néhány konkrét adatot! A Mercury Research piackutató elemzése szerint az idei év harmadik negyedében (amikor a világon először haladta meg a leszállított mobilprocesszorok darabszáma asztali társaikét) a piac 81,2 százalékát uralta az Intel, miközben az AMD részesedése 17,7 százalékra, a Viáé pedig 1,1 százalékra esett. Utoljára 2005 harmadik negyedévében tudott ilyen gyászos teljesítményt felmutatni az Advanced Micro Devices (akkor viszont az Intel a mostaninál négytized százalékkal alacsonyabb dominanciával bírt). A jelenlegi helyzetért csak részben felelősek a technikai paraméterek, a fejlesztés viszonylagos elmaradottsága – komoly tényezőként szerepel a visszaesést illetően a mobilprocesszorok alacsony gyártókapacitása.

Ugyanakkor kezd beérni az Atiba rakott töménytelen mennyiségű pénz és a grafikus processzorokra fordított fejlesztés: egy negyedév alatt két és fél százalékot hozott az AMD ezen a piacon, leginkább az Nvidia kárára. Míg az idei év második negyedében durván 17 millió szállítással 18,1 százalékos részesedést ért el a vállalat (az Nvidia 29,65 millióval 31,4 százalékon állt), addig a harmadik negyedévre már majdnem 23 millió példánytól „szabadult meg” az AMD, ezzel pedig 20,6 százalékra tudta növelni részesedését. Az Nvidia ugyan darabszámban szintén növekedést produkált – majdnem 31 millió grafikus vezérlőt szállított le -, ám ezzel együtt látványosan esett a részesedése: 27,8 százalékra. E teljesítmény javarészben az Ati Radeon 4000-es sorozatnak köszönhető.

Persze ne felejtsük, hogy pusztán darabszám tekintetében az Intel ebben a szegmensben is domináns szerepet játszik. A második negyedévben 44,7 millió eladott GPU-ról és 47,3 százalékos részesedésről számolt be a cég, míg a szeptemberrel véget ért periódus alatt közel 55 millió példányt adtak el, és ezzel mindössze 6 ezrelékkel maradtak el a piac felének megszerzésétől. Azt persze nem szabad elfelejteni, hogy az Intel az alaplapi, integrált megoldások alacsony profitszintjével bíró termékeivel van jelen a piacon (ám ez nemsokára megváltozik).

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés