Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Fujitsu-Siemens Amilo Pa 3553 – hibrid grafika

Laptop

Teszt: Fujitsu-Siemens Amilo Pa 3553 – hibrid grafika

Kipróbáltuk, milyen lett a Fujitsu Siemens Amilo Pa 3553-ös modellje, amely számos, külsőt és belsőt egyaránt érintő újítás révén születhetett meg.

A Fujitsu Siemens kétéves komplex projekt keretében alkotott új formatervet hordozható számítógépeinek, írtuk még a nyáron. Eljött az ősz, és vele az új modellek is megérkeztek; mi pedig kaptunk a lehetőségen, és kipróbáltuk, mit is tud egy ilyen készülék. A vállalat Amilo Pa 3553-as változatát tettük próbára.

Jó pont, hogy a gyártó gondolt a környezet megkímélésére, és a notebookot újrafeldolgozott papírdobozban szállítja. A teljesen hétköznapi (de praktikusan műanyag fogantyúval szerelt, ezért könnyen szállítható) csomagolásban a tápegység és a tápkábel található, illetve a kezelési útmutató, amelyből magyar nyelvűt is kap a vásárló. Na és természetesen a noteszgép, melynek új designja valóban eltér a fekete-szürke elődtől – immár fekete és fehér színek dominálnak rajta. Fedlapja a szürke márkafelirattól eltekintve teljesen fehérbe burkolózott, míg a kis gépet kinyitva az LCD káváján kívül szinte mindenhol hasonlóan világos lett. A kicsit steril külső (ami miatt a laptop szerintünk bármelyik, közeljövőben játszódó sci-fiben is megállná a helyét) mellett a belső is modernizálásra került, de ne szaladjunk ennyire előre!

15,4 colos LCD-t kapott az Amilo Pa 3553-as, mely 1280×800 pixeles natív felbontásra képes. A kijelző kávájába integráltan két mikrofon (kiszűrendő a környezeti zajokat) és egy webkamera található, ez utóbbi rossz fényviszonyok (vagy alacsony háttérvilágítás) esetén is meglepően jól használható marad. Sajnos a „kis” LCD hátránya, hogy rendes numerikus billentyűzetnek már nem maradt hely, azt csak az Fn gombbal lehet aktiválni a karakteres billentyűkön. Cserébe viszont három extra gombot kapott a felhasználó, melyek közül az elsővel a ventilátor forgási sebessége állítható. Silent, vagyis csendes módban nagyon halkká válik a masina, filmnézésre ideális, ám ekkor jobban melegedik a processzor; míg normal módban a laptopoknál megszokott zajjal és hőelvezetési képességgel találkozunk. A másik két extra gombbal a médialejátszó alkalmazás és a böngésző indítható el.

Apropó, billentyűk: az extra funkcionalitással bíró gombok (mint amilyen például a Caps Lock vagy a Num Lock) nem kaptak külön jelző LED-et, ezek aktiváltságáról OSD segítségével, vagyis a televízióknál megszokott módon tájékozódhatunk: a funkció (de)aktiválását a képernyőn megjelenő felirat jelzi. Valamint szólni kell még a bekapcsoló gombról, amely a billentyűzettől balra található; a Fujitsu Siemens mérnökei külön figyelmet fordítottak arra, hogy fehér LED-es világítása harmonizáljon a burkolat színével. Ugyanakkor a két hangszóró a vékony fekete designelemben kapott helyet, amely megtöri a billentyűzetpanel monotonitását.

A készülék rendelkezik e-sata porttal, így könnyen lehet hozzá külső merevlemezt csatlakoztatni. Ellátták memóriakártya-olvasóval, két USB, egy D-Sub és egy HDMI porttal, így képes kapcsolatot létrehozni külső monitorral vagy akár HD-s televízióval is. Szembe menve az egyre terjedő trenddel, nem hagyta üresen a hátlapot a vállalat: a fent említett videoportok mellett ide került a tápegység és az Ethernet vezérlő csatlakozója. Szemből találkozunk azzal az összesen három LED-del, amik a legfontosabbnak tartott paramétereket (bekapcsoltság, akkumulátortöltés és Wi-Fi üzemkészség) hivatottak kijelezni. És ha már vezetéknélküliség: nem praktikus, de a Fujitsu Siemens mégis úgy döntött, hogy nem rak külön Wi-Fi kapcsolót a notebookra, arra az F1 billentyű lenyomása (az Fn gombbal együtt) szolgál.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés