Connect with us

Hirdetés

technokrata

A legolcsóbb kétmagosok

Laptop

A legolcsóbb kétmagosok

Megjelentek a ma kapható legolcsóbb kétmagos processzorok. Kérdés, hogy szükség van-e rájuk…

Számos alkalommal írtunk már az Intel Atom processzorairól, melyek az úgynevezett netbook kategória számára készülnek. Ezek a laptopok kis képernyőmérettel (maximum 10 col) rendelkeznek; nem arra találták ki, hogy fő számítógépként használjuk. Viszont második, (ultra)hordozható masinának ideálisak, kis méretüknek és alacsony fogyasztásuknak köszönhetően. És, hogy visszakanyarodjunk eredeti témánkhoz, ez utóbbiban nagy segítséget jelentenek az Atom CPU-k, melyek csökkentett energiaigénye ugyan jelentősen visszafogott teljesítménnyel is párosul, ám ez utóbbi még mindig elegendő azon feladatok ellátására, amire egy netbookot az ember használ.

Ennek ellenére az Intel úgy gondolta, hogy szükség van kétmagos változatra is: ez a múlt hét végén debütált. Az Atom 330 még mindig 1,6 GHz-es órajelen üzemel, és az FSB-je is változatlanul 533 MHz-es, de azon kívül majdnem minden duplázódott benne. Két mag, kétszer annyi cache, dupla annyi fogyasztás (ami viszont még így is csak 8 watt).

Az azonban továbbra is kérdés, hogy szükség van-e erre? Hiszen a szegmensben a duplájára növekvő fogyasztást nem tolerálják – habár a masinák az energiatakarékos (és kicsi) komponenseknek köszönhetően keveset „esznek”, viszont akkumulátoruk is viszonylag kicsi kapacitású. Jellemzően Windows XP-t futtatnak, aminek sebességén a kétmagos CPU-kialakítás nem sokat változtat.

Az viszont tény, hogy ezzel ez a lapka lett a legolcsóbb kétmagos, x86-os processzor.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés