Connect with us

technokrata

Olcsó noteszgépek a Sony-tól és a Samsungtól is

Laptop

Olcsó noteszgépek a Sony-tól és a Samsungtól is

Antibakteriális laptop, a speciális ezüstrészecskéknek köszönhetően.

Az ultrahordozható, mégis olcsó laptopok őrülete tavaly ilyenkor indult, az Asus Eee PC-jével. Igazából egy kicsivel korábban, az OLPC projekt XO laptopjával, az azonban csak „elvi atyja” volt a jelenségnek, mert kézzelfogható voltában az Asus masinája hozott pörgést az amúgy sem unalmas laptoppiacra. Az azóta eltelt idő alatt gyakorlatilag minden gyártó belépett erre a szegmensre: nemrég – az utolsók között – a Samsung és a Sony is. Az ismertebb nevek közül már csak az Apple tartózkodik ezen a téren (kicsi notesze ugyan van a cégnek, de az nem olcsó).

Mike Abary, a Sony IT termékekért felelős részlegének vezető igazgatója nemrég úgy nyilatkozott, hogy a vállalatnak részt kell vennie ebben a versenyben, mert ez a fogyasztók igénye. Ez éles ellentétben áll azzal a megállapítással, amit még február végén tett a Sony: akkor úgy tartották, hogy az olcsó noteszgépek ártanak a versenynek és középtávon megölik az innovációt (bővebben itt).

A Samsung NC10-es modelljéről pedig már képünk is van: az október végén piacra kerülő masina 330 fontba kerül majd Nagy-Britanniában – és ebben már benne van a Windows XP ára is. Atom processzorra alapul, 10 colos, 1024×600 pixeles kijelzővel rendelkezik, választhatóan 80 vagy 160 GB-nyi kapacitással bíró winchesterrel szerelik. Támogatja a Bluetooth második generációját, a videokonferenciát (integrált, 1,3 MPX-es webkamerájának köszönhetően), illetve ellátták egy három-az-egyben memóriakártya-olvasóval is.

A készülék mindössze 1,2 centiméter vastag, amihez 1,33 kilogrammos tömeg társul. Érdekessége, hogy támogatja az úgynevezett „Silver Nano Technology”-t, vagyis nanoméretű ezüstrészecskékkel van bevonva a billentyűzet, ami így nagymértékben ellenállóvá teszi a szervez szennyeződésekkel (baktériumokkal, vírusokkal) szemben.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák