Connect with us

technokrata

Notebookok: nagy teljesítmény, mégis alacsony fogyasztás

Laptop

Notebookok: nagy teljesítmény, mégis alacsony fogyasztás

Dinamikus váltás a különálló és az integrált videovezérlő között – megjelent az Nvidia hibrid grafikus technológiája.

Az elv tulajdonképpen roppant egyszerű: használjunk két videovezérlőt. Az egyik diszkrét, vagyis különálló példány legyen, ez adja majd a kellő számítási teljesítményt, 3D-s alkalmazások futtatása esetén. A másik integrált megoldás, ami képes az alapvető grafikus feladatok elvégzésére, ráadásul nagyon alacsony a fogyasztása. Ha kombináljuk a kettőt, akkor a kellő időben nagy teljesítményt kapunk, a laptop használatának nagy részében azonban – amikor nincs szükség extra tempóra – az alacsony fogyasztású integrált grafikus mag dolgozik.

Nos, az elv egyszerű, és már egy ideje léteznek is ilyen megoldások. Az Nvidia azonban mindeddig adós maradt a mobil platformon a hibrid technológia debütálásával. A minap viszont bejelentette a vállalat (néhány partnerével közösen), hogy Intel Centrino 2 környezetben elérhetővé vált a megoldás. A BenQ, a Fujitsu Siemens és a Sony olyan modellekkel rukkoltak elő, amelyek az Nvidia Geforce 9M sorozatának valamelyik példányát használják videovezérlő gyanánt. Önmagában azonban ez még nem elég: ugyan a fenti GPU-k képesek hibrid grafikus üzemmódra, de magának a noteszgépnek is támogatnia kell ezt.

Jelenleg a következő laptopok biztosítják a hibrid grafikus rendszer előnyeit:
– Sony Vaio Z sorozatú ultrakönnyű laptopok, GeForce 9300M GS GPU-kkal szerelten
– Fujitsu Siemens Amilo XI 3650, GeForce 9600M GT GPU-val
– BenQ Joybook S42, amely szintén az ultrakönnyű modellek sorát gyarapítja; ez GeForce 9600M GT-vel szerelten érhető elSzólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák