Connect with us

technokrata

Zúgolódás az Nvidia videokártyái miatt

Laptop

Zúgolódás az Nvidia videokártyái miatt

Vigyázni a vásárlással! Megint nehezen lesz követhető, melyik grafikus vezérlő a nagyobb teljesítményű.

Egy hete írtunk arról, hogy az Nvidia a nyár elején bejelentett újgenerációs videokártyái revitalizálásán dolgozik – köszönhetően az AMD/Ati új 4800-as eszközeinek, amelyek teljesítmény, és főleg ár tekintetében ismét komoly konkurenciát állítottak a gyártónak. Addig is, amíg ezek a példányok megjelennek, az Nvidia úgy döntött, hogy változtat a jelenlegi szérián: feltupírozta Geforce GTX 260-as termékét.

Ez konkrétan azt jelenti, hogy erősebbé tette az azon alkalmazott GPU-t. Az eredeti változat 192 shader processzort, 64 textúrázó és 28 renderelő egységet tartalmazott, valamint 896 MB-nyi GDDR3 memóriát, amely egy 448 bites csatolófelületen keresztül képes kommunikációra a GPU-val. Órajelei a következők: 576/1242/1998 MHz (mag/shader/memória). Ezzel szemben az új GTX 260-as kicsit többet tud: ugyan az órajelek változatlanok, de a feldolgozóegységek száma nőtt (természetesen nem éri el a GTX 280 paramétereit). 216 shader processzor, 72 textúrázó és 30 renderelő egység kapott benne helyet.

Két probléma is adódik egyből. Az egyik felhasználói oldalról: mivel az Nvidia nem tervezi megváltoztatni az alkalmazott modellszámot, ezért a piacon egy ideig egyszerre lesz elérhető ugyanazon azonosító alatt két, egymástól eltérő teljesítményű megoldás – ráadásul azonos (300 dolláros ajánlott) áron. A másik problémával a kereskedőknek kell szembenézniük: meg kell szabadulniuk „valahogy” az eddig berendelt, korai GTX 260-as készletektől. Ez már csak azért sem lesz könnyű, mert a vásárlók nyilván az újabb példányokat szeretnék magukénak tudni, ugyanannyi pénzért. Vagyis a forgalmazóknál a régebbi modellekből túlkészletezés alakulhat ki.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek