Connect with us

technokrata

Kétmagos CPU a legolcsóbb laptopokban is

Laptop

Kétmagos CPU a legolcsóbb laptopokban is

Kisebb csíkszélesség, több mag, integrált memóriavezérlő – és még néhány megdöbbentő érdekesség.

Önmagáért beszél az alábbi táblázat, melyre az Engadget bukkant rá nemrég. Eszerint az olcsó, elsősorban a netbook kategóriába tartozó laptopok számára létrehozott, Silverthorne architektúrára alapuló Atom processzorok 2009-ben (ismét) megújulnak. Az Intel a következő év harmadik negyedében hozza piacra ezeket a modelleket, amelyek immár 45 nanométeres gyártási eljárással készülnek majd. A fogyasztás ugyanakkor nem csökken jelentősen – viszont komoly funkcióbővülésen esnek át a lapkák.

Amint az a táblázatban is látszik, jönnek a kétmagos, magonként két végrehajtási szálat (thread) futtatni képes CPU-k – mindazonáltal ebben a szegmensben még továbbra is kapható lesz egymagos kialakítású központi vezérlőegység. Ez utóbbinak 4, az előbbinek pedig 8 watt körül alakul hődisszipációja; és hasonló leosztású gyorsítótáruk is: 512 KB illetve 1 MB.

Ezt követően pedig debütálni fognak a Lincroft architektúrára alapuló modellek, Pineview SC és DC kódnév alatt (az előbbi az egymagos, utóbbi pedig a kétmagos változatokat jelöli). Ez is támogatja a Hyperthreading technikát, és szintén 64 bites utasításkészlettel rendelkezik. Érdekessége, hogy végre megkapja az integrált memóriavezérlőt – igaz, abból „csak” a DDR2-es változatot támogatja. Megdöbbentő ugyanakkor, hogy ezek a CPU-k grafikus maggal is el lesznek látva, ha hinni lehet a roadmapnek.

Vagyis az Intel a processzorba integrált grafikus vezérlővel, mint vadonatúj technikával, nem vár annyit, mint más jellemzők esetében – a kialakítást azonnal elérhetővé teszi a legolcsóbb lapkái között is. Ez azért érdekes lépés, mert ennek révén sok jövőbeli netbookba bizonyára nem is kell majd videokártya, hiszen a viszonylag alacsony igényeket – remélhetőleg – ki tudja majd szolgálni a GPU-mag is. Ez további költségcsökkentő tényező lehet ezeknél a hordozható eszközöknél.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle