Connect with us

technokrata

Újabb visszahívott notebookok

Laptop

Újabb visszahívott notebookok

Megint az akkumulátorral van baj…

Az utóbbi években rájár a rúd a Sony-ra: 2006-ban több milliónyi akkumulátort volt kénytelen visszahívni, mert, mint kiderült, a hibás gyártási folyamat során fémforgács jutott az energiaforrások fegyverzete közé, ez pedig túlmelegedést okozott. Akkor szinte minden nagyobb márka érintett volt; ezúttal azonban „csak” a Sony laptopjainak tulajdonosai számára indul akció.

Nemrég ugyanis beismerte a távol-keleti vállalat, hogy Vaio TZ modelljei típushibásak: ezekben szintén túlhevül(het) az akkumulátor. Ezúttal azonban nem a lítium-ionos energiaforrások ludasak, hanem maguk a – 2007 májusa és 2008 júliusa között eladott – hordozható számítógépek. A bennük felhasznált csuklópántok és/vagy kilazult csavarok miatt ugyanis rövidzár keletkezhet a készülékek belsejében; ez okozza az elfogadott mértéken felüli melegedést.

Elsőként úgy hitték, hogy csak a Japánban értékesített példányokat kell majd visszahívni, de később kiderült, hogy a Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban gazdára lelt darabok is ebben a „betegségben” szenvednek. Ezáltal összesen 440 ezer masina szorul „gyógyításra”. Ez ismét komoly anyagi terhet ró a Sony-ra, amely cég részvényeinek értéke a történtek nyilvánossá válása után újfent a mélybe zuhant.

A heves vérmérsékletű laptopok összesen több mint 200 esetben okoztak problémát, szerte a világon. Szerencsére olyan látványos, drasztikus eset, mint amilyet ez a lángoló notebook produkált, egyszer sem következett be; ám ezen túlmelegedett hordozható számítógépek közül hét kisebb mértékben „megégette” az őket használókat. Itt ne tűzesetekre gondoljunk, hanem arra, hogy olyan mértékben forrósodott át a burkolat, hogy az égési sérülést okozott a felhasználónak.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle