Connect with us

technokrata

Olcsó négymagos Intel processzorok

Laptop

Olcsó négymagos Intel processzorok

Frissítette kínálatát az amerikai vállalat.

A múlt hónap utolsó napján változtatta meg négymagos CPU-inak árait, így a régebbi modellek már teljes mértékben a középkategóriába (és annak is az alsó szegmensébe) jutottak. A Q8200-as 224 dolláros áron kerül forgalomba, ez nagyjából 35 ezer forintot jelent (ennél természetesen a régóta piacon levő Q6600-as még olcsóbb). A most bejelentett négymagos azonban elődjéhez képest újabb gyártási eljárással készült: 45 nanométeres csíkszélességet alkalmaz; ráadásul frontoldali buszsebessége 1333 MHz.

Mi jellemzi még ezt a típust? Viszonylag alacsony, 2,33 GHz-es órajel, illetve szintén nem túl nagy gyorsítótár: 4 MB-nyi cache került bele. Ez utóbbi érezhetően a teljesítmény visszafogása végett csökkent ennyire, hogy ne állítson házon belül saját magának konkurenciát az Intel. Az asztali quad processzorok ugyanis a vállalat kínálatában jellemzően 6-8-12 MB-nyi L3 cache-sel vannak ellátva. Bizonyos korlátok mellett pedig minél nagyobb a gyorsítótár mérete, annál nagyobb lesz az összteljesítmény.

Kétmagossal is előrukkolt a chipgyártó: az új E sorozatba tartozó E5200-as Core 2 Duo mindössze 84 dollárért, azaz már szinte nevetségesnek ható 13 ezer forintért kerül forgalomba – igaz, ez a legolcsóbb példány a kínálatban. 2,5 GHz-es frekvencián üzemel, 2 MB-nyi gyorsítótár jutott bele; FSB-je pedig 800 MHz-es.

Aki még ennél is olcsóbb CPU-ra vágyik, az is talál magának újdonságot. Az Intel ugyanis egy eddig még nem látott Celeron D-t is útjára bocsátott: a 450-es változat a jelenlegi 440 fölé van pozícionálva. Az 53 dollárba, vagyis nagyjából 8 ezer forintba kerülő processzor 2,2 GHz-es órajellel rendelkezik, valamint 512 KB-nyi cache-sel. Frontoldali buszsebessége megegyezik a fent említett Core 2 Duo modell hasonló paraméterével.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle