Connect with us

technokrata

Érdemes-e az elromlott LCD-t javítani?

Laptop

Érdemes-e az elromlott LCD-t javítani?

Akár ki is cserélhetjük laptopunk megsérült vagy hibás folyadékkristályos kijelzőjét.

Mivel hordozható számítógépeink egybe vannak építve monitoraikkal, ezért hétköznapi felhasználó számára gyakorlatilag elválaszthatatlan egységet alkotnak. Azonban ha az LCD megsérül vagy meghibásodik, hiába marad a gép minden egyéb része tökéletesen működőképes, mégis használhatatlanná válhat noteszgépünk. Régebben nem is érte meg foglalkozni az elromlott kijelző javításával/cseréjével, mert az közel ugyanakkora összeget emésztett fel, mint a teljes gép kidobása és új eszköz vásárlása.

Napjainkban viszont megváltozott a helyzet. Viszonylag olcsón hozzá lehet már jutni egy notebook LCD-hez. Csak a legdrágábbak kerülnek 400 dollárba (vagy annál többe), zömük 150-300 dollár közötti összegért beszerezhető. És hogy hol? Nos, például az olyan online boltokban, mint az LCDSuper.com; de érdemes körülnézni az aukciós site-ok kínálatában is – az Ebay elég komoly lelőhelynek számít ebből a szempontból (is).

Persze pusztán a megfelelő hardver kiválasztásával és megvásárlásával még nem fizettük ki az összes költséget: ha nem értünk hozzá, „jattolni” kell a szervizben is. Mert habár az Interneten számos leírás érhető el a témában, sok embernek nincs elég türelme/ügyessége ehhez a feladathoz, így a barkácsolással nagyobb kárt csinálhat, mint amit az eredetileg elromlott kijelző jelentett. A szakképzett szervizekben egy-két nap alatt elkészülhet a csere, a tényleges munkavégzés időtartalma pedig mindössze pár – jó esetben alig egy – óra.

Egyvalamit azonban nem árt fontolóra venni. Ha laptopunk két évesnél régebbi modell, lehet, hogy mégiscsak megéri inkább lecserélni az egész konfigurációt. Ennyi idő elteltével ugyanis sokkal jobb (nagyobb számítási teljesítményű, kevesebbet fogyasztó, ergonomikusabb stb.) modellhez juthatunk hozzá, viszonylag alacsony áron.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák