Connect with us

technokrata

Búcsú az egymagos processzoroktól

Laptop

Búcsú az egymagos processzoroktól

Nemsokára már csak többmagos CPU-kat gyárt az AMD.

Jelentősen növeli processzortípusainak számát a következő évben az Advanced Micro Devices, ami a kettőnél több maggal bíró központi vezérlőegységeket illeti. Ekkor fog felfutni a kisebbik gyártó 45 nanométeres gyártási eljárással készülő lapkáinak termelése, mellyel párhuzamosan a vállalat végleg búcsút mond az (asztali) egymagos chipeknek.

A csúcskategóriás Deneb és Deneb FX mellett a közép- és belépőszintű processzormodellek száma is bővülni fog: itt debütál majd a Propus, a Heka, a Rana és a Regor (ismeretes, hogy az AMD ezeket a CPU-kat csillagok után nevezi el). Mindegyik lapka az új, AM3 foglalatot használja majd. A Propus egy négymagos, kétcsatornás DDR2/DDR3 memóriavezérlővel integrált processzor lesz, melynek érdekessége, hogy hiányzik belőle a harmadszintű gyorsítótár. A Heka és s Rana hárommagos példányok lesznek, hasonló paraméterrel, mint a Propus, azzal a különbséggel, hogy a Heka rendelkezni fog L3 cache-sel. A Regor kétmagos CPU lesz.

Érdemes megjegyezni, hogy a chipgyártó egész 2009 során folytatni fogja AM2+ foglalatba szánt központi vezérlőegységeinek gyártását, értékesítését. Ezek azonban már csak a belépőszintű processzorok körére koncentrálódnak. Ennek a fejlődésnek az eredményeként a következő év végére teljesen eltűnnek az egymagos CPU-k az asztali kínálatból.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák