Connect with us

technokrata

Komoly változások az Nvidiánál

Laptop

Komoly változások az Nvidiánál

Megoldás a videokártyák hardverhibáira; valamint mégsem halnak ki a többkártyás rendszerek.

Kénytelen frissíteni chipjeinek tokozását a vállalat Geforce 8-as és 9-es sorozatainál – derült ki a minap -, amivel elismerte, hogy a túlhevülő grafikus processzorok hardverhibásak (erről bővebben ezekben a cikkekben). Vagyis a korábban beígért, BIOS-frissítés eredményével nem volt megelégedve a vállalat.

Voltaképp arról van szó, hogy az Nvidia úgy döntött, megváltoztatja a tokozás anyagát a G86-303-A2, G86-103-A2 és G86-213-A2 lapkák esetében (pontosabban a magas ólomtartalmú forraszanyagot lecseréli eutektikus változatra). Ezek a Geforce család nyolcadik generációjának alsó(közép) szegmensét érintik. Ezután nem sokkal azonban megjelent egy másik, szintén termékváltoztatásról szóló tájékoztató dokumentum, ami szerint a G92-es GPU-k tokozása is lecserélődik. Ezek a chipek pedig a nyolcas és kilences széria felsőkategóriás termékeiben találhatók meg, vagyis gyakorlatilag a vállalat szinte összes asztali (és mobil) videokártyája érintett.

Hivatalosan persze az az indok, hogy a vállalat „növelni tudja a készleteket és a tokozás robosztusságát.” Ez – lefordítva – a túlmelegedés ellen próbálja legalább az új tulajdonosokat megóvni. Ha azonban a régebbi változatok kapcsán visszahívási akciót indít az Nvidia, akkor az komoly érvágás lesz számára: becslések szerint 70 millió körüli példányszámban kerültek már forgalomba a „forrófejű” videokártyák.

Nem halnak ki az SLI-rendszerek
A nyáron többször is foglalkoztunk az Nvidia SLI-licencének sorsával; a vállalat ugyanis mindeddig nem engedte át másnak a jogokat arra, hogy SLI-képes chipeket hozzanak létre, azt minden forgalmazónak az Nvidiától kellett megvásárolnia. Mivel azonban a cég nem szerezte meg a legújabb inteles processzorok chipkészleteket is érintő változásainak (például a Quick-Path Internconnect, azaz QPI) licencfelhasználási jogát, ezért úgy tűnt, hogy el fog tűnni az alaplap-piacról (bővebben itt).

Ez komoly presztízsveszteség lett volna a vállalatnak, ezért nemrég bejelentették, hogy változtatnak SLI-vel kapcsolatos licencpolitikájukon. A döntés szerint „speciális esetekben” lehetővé teszik külső cégek számára az SLI-támogatását, de minden egyes ilyen alaplap után licencdíjat kötelesek fizetni az érintettek az Nvidia számára. Vagyis a jövőben már nem csak Nforce chipkészlettel szerelt Nvidia alaplapon találkozhatunk két (három, négy) videokártyás rendszerek kiépítésének lehetőségével.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle