Connect with us

Hirdetés

technokrata

Olcsó SSD-ket ígér a Samsung

Laptop

Olcsó SSD-ket ígér a Samsung

Kisebb kapacitás, nagy(obb) sebesség, alacsony ár.

A minap jelentette be a Samsung Electronics, hogy hamarosan megkezdi azon solid state drive-jainak (SSD) gyártását, melyeket az úgynevezett ultra low-cost személyi számítógépekbe (ULCPC) szán. Ezek közös jellemzője, hogy méretüket és számítási teljesítményüket tekintve is elmaradnak asztali társaiktól, viszont cserébe olcsón meg lehet vásárolni őket. Ez egyben azt is jelenti, hogy nem debütálhatnak benne a legújabb technikák, hiszen azok – magas áruk miatt – versenyképtelenné tennék ezeket a termékeket. Kivéve, ha a komponensek is olcsón kerülnek forgalomba – mint a Samsung memórialapú háttértárolóinak új változata(i).

Alacsony adatsűrűségű, ugyanakkor nagy sebességű SSD-ivel jelentős méretcsökkenést tud felmutatni a távol-keleti vállalat: a 2,5 colos modellekhez képest mintegy 30 százalékkal kisebbek az új eszközök. Ennek ellenére SATA II vezérlővel csatlakoznak a rendszerhez, ami azt sejteti, hogy nagy adatátviteli sebességre képesek. És ez igaz is: a 8, 16 és 32 GB-os, úgynevezett többszintű cellás (multi level cell, MLC) példányok – a vállalat ígérete szerint – olvasás tekintetében 90 MB/s-ot tudnak majd felmutatni.

Az írás ennél valamivel lassabb lesz: a 32 GB-os példány esetében 70 MB/s, a 16 GB-os változat 45 MB/s sebességgel tudja elraktározni magában az adatokat, míg a legkisebb modell 25 MB/s-mal képes erre. Ezt az SSD szinten magasnak mondható tempót többek között úgy tudta elérni a Samsung, hogy a jövő hónapban sorozatgyártásba kerülő termékek mindegyike 32 MB-nyi DRAM puffert kapott, ami természetesen jóval gyorsabb működésre képes, mint az egész adattároló egység. Pontos áruk egyelőre nem ismert.

Iparági elemzők szerint hamarosan robbanásszerű növekedés indul be az alacsony adatsűrűségű (jellemzően néhány (tíz)gigabyte-os kapacitású) SSD-k piacán. Ennek egyik legfőbb oka a dinamikus árcsökkenés, illetve a folyamatos kapacitásnövekedés – éves szinten átlagosan 57 százalékos bővülést jósolnak, legalább 2011-ig.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés