Connect with us

technokrata

Az Intel nagy teljesítményű SSD meghajtó tervei

Laptop

Az Intel nagy teljesítményű SSD meghajtó tervei

Winchesterek helyett: asztali, mobil és vállalati szegmensben egyaránt előrelépést hoz a chipgyártó óriás az SSD-k területén.

Az Intel NAND termékekkel foglalkozó csoportja az IDF-en mutatta be termék- és ütemezési terveit a vállalat régen várt, nagy teljesítményű SSD (solid-state drive) meghajtójával kapcsolatban. Az új termék célcsoportja elsősorban a mobil és asztali kliensek, valamint a vállalati szerverek, tárolók és munkaállomás alkalmazások szegmense. Az Intel High-Performance SATA Solid-State Drive termékcsoport olyan adattároló eszközöket jelent, amelyek flash-alapú szilárd testes memóriát használnak a számítógépek adatainak tárolására, és később akár egyes számítógépek merevlemezének helyettesítésére is.

Az új SSD-kínálat jelentős előnyökkel bír a hagyományos merevlemezes meghajtókkal (HDD) és jelenleg piacon lévő más SSD-kel összehasonlítva. Az előnyök közé tartozik a rövidebb rendszer-válaszidő és a gyorsabb rendszerindítási idő, a magasabb szintű és megbízhatóság, a hosszabb akkumulátor-élettartam és az alacsonyabb vállalati infrastrukturális költségek. A NAND flash technológiára épülő hűvös és csendes tárolási megoldás, mozgó alkatrészek nélkül, átfogó megoldást ígér a PC platformra épülő, könnyű, alacsony energiájú, gyors teljesítményű tárolási megoldások piacán.

Laptop és asztali kliensek: Intel X18-M és X25-M Mainstream SATA SSD
Egy hónapon belül érkezik a várhatóan 1,8/2,5 inches méretben elérhető szabványos drive, az Intel X18-M és X25-M Mainstream SSD meghajtók, melyek célcsoportja a laptopok és az asztali PC-tárolók. Az akkumulátor feltöltöttség idejéből akár 30 percet nyerhetünk az Intel MLC flash memóriájára épülő új SSD termékcsaláddal. A PC-játékosok számára is megfelelő teljesítményt kínálnak majd a meghajtók.

Intel X18-M és X25-M Mainstream SATA SSD (80 GB)
• akár 250 MB/s olvasási sebesség
• akár 70 MB/s írási sebesség
• 85 mikromásodperc olvasási késleltetés

Vállalati szerverek, tárolók és munkaállomások: Intel X25-E Extreme SATA SSD
Az „igényes” szerver, tároló és munkaállomás környezetek számára a vállalat bemutatta az Intel X25-E Extreme SATA SSD-t, amely SLC NAND flash memóriára épül (úgy tervezték, hogy maximalizálja a másodpercenkénti input-output műveletek (IOPS) számát). Alacsonyabb energia-felhasználás jellemzi; a fenntartás, hűtés és a helyigénnyel kapcsolatos költségek szintén csökkentik az adatközpont infrastruktúrájának méretét. A nagy-teljesítményű SSD család jelentősen csökkenti majd az IOPS-igényes munkafolyamatokhoz szükséges meghajtók számát, így a négyzetméterenkénti IOPS akár 50-szeresére is növelhető.

Intel X25-E Extreme SATA SSD (32GB)
• akár 250 MB/s olvasási sebesség
• akár 170 MB/s írási sebesség
• 35,000 IOPS (4 KB olvasás); 3,300 IOPS (4 KB írás)
• 75 mikromásodperc olvasási késleltetés

Az Intel SSD tervezéseinek fontosabb elemei
• Nagyfokú párhuzamosság: 10x NAND flash csatornák és erőteljes Native Command Queuing technológia, ami lehetővé teszi akár 32 egyidejű művelet végzését, így gyorsabbá válik a működés
• Továbbfejlesztett Dynamic Wear Leveling, amely jobb megbízhatóságot és hosszú élettartamot biztosít
• Rendkívül alacsony Write Amplification faktor, amely kiemelkedő teljesítményt jelent mind az SLC, mind az MLC NAND flash memóriák számára, illetve megnyújtja az élettartamot.

A mobil és asztali kliensekhez szánt Intel X18-M és X-25M Mainstream SATA SSD-k 80 GB és 160 GB meghajtóként lesznek elérhetőek. A 80 GB gyártása várhatóan 30 napon belül megkezdődik, míg a 160 GB-os verzió első példányai a negyedik negyedévre várhatóak, a gyártás pedig 2009 első negyedévében indulhat. A vállalati szerver, tárolási és munkaállomás alkalmazásokhoz szánt Intel X25-E Extreme SATA SSD tesztpéldányai – 32 GB kapacitással – már elérhetőek, a gyártás várhatóan 90 napon belül indul. A 64 GB-os verzió első példányai a negyedik negyedévre várhatóak, a gyártás pedig 90 napon belül megindulhat.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp