Connect with us

Hirdetés

technokrata

Gyorsabb, „olcsó” SSD-k – merevlemez helyett

Laptop

Gyorsabb, „olcsó” SSD-k – merevlemez helyett

Nagyobb sebességű, megengedhető árú memóriaalapú adattárolókat jelentett be az OCZ.

Napjainkban kapható, mozgó alkatrészt nem tartalmazó adattárolók közül az SSD (solid state diks) a legismertebb, azonban nem ez a legelterjedtebb. Ennek oka pedig nem más, mint az ár: jelenleg – egységnyi kapacitásra számolva – legalább egy nagyságrenddel többe kerülnek az ilyen eszközök, mint a winchesterek. Néhány gyártó ugyan kínál olcsóbb modelleket is, ezek azonban teljesítmény szempontjából elmaradnak az elvárttól.

Ezt felismerve az OCZ Technology Group a múlt héten bejelentette, hogy a szélesebb felhasználói réteg számára készített Core családjának (mely számottevően olcsóbb a nagysebességű példányokhoz képest) újabb tagjai indulnak hódító útjaikra. Ezek 32/64/128/256 GB-os kapacitással rendelkeznek, és – a gyártó állítása szerint – 170 MB/s-os olvasási, illetve 98 MB/s-os írási sebességgel bírnak. Emellett lecsökkent a seek time (vagyis a kiolvasandó adatok „megtalálása” az adattároló felületen) is, mely így már csak 0,2-0,3 ms. Összehasonlításképp, az előző generáció értékei: olvasás: 120-140 MB/s, írás: 80-93 MB/s, seek time: 0,35 ms.

Igaz, ez még mindig nem elég ahhoz, hogy a prémium kategóriába sorolt termékekkel felvegyék a versenyt sebesség terén az OCZ Core családjának új tagjai. A legdrágább modellek ugyanis akár 250 MB/s-ot megközelítő írási/olvasási tempóra is képesek. Ugyanakkor rendelkeznek néhány további, figyelemre méltó tulajdonsággal a gyártó most bejelentett eszközei.

Ezek egyike, hogy mini USB porttal látta el őket a gyártó. Ennek előnye, hogy a felhasználók később tovább fokozhatják a készülék teljesítményét illetve kompatibilitását, amennyiben új firmware-t ad ki hozzájuk a gyártó, mondta Ryan Petersen, az OCZ vezérigazgatója. Ezenfelül igen jó (alacsony) meghibásodási paraméterrel rendelkeznek: MTBF értékük (vagyis az az idő, amely az első meghibásodásig átlagosan eltelik) 1,5 millió óra. Igaz, ennek ellenére a vállalat „csak” két éves garanciát ad az SSD-kre.

Pontos ár egyelőre nem ismert.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés