Connect with us

technokrata

22 nanométeres processzorok

Laptop

22 nanométeres processzorok

Kiderült, mikorra jönnek az Intel mai CPU-ihoz képest fele olyan vastag csíkszélességgel bíró chipjei.

Jelenleg a 45 nanométeres gyártási eljárással készített lapkák kezdenek terjedni az otthoni számítástechnikában, mely vonalat a korábbi nevén Nehalem, pár hete már Core i7 néven említett Intel processzor is erősíteni fogja. 2009 végén, 2010 elején fognak debütálni az első, 32 nanométeres csíkszélességű, desktop szegmensbe szánt CPU-k, melyek jelenleg Sandy Bridge kódnévre hallgatnak, állítja a Computerbase.de és a Canardpc.com website. Ezek a központi vezérlőegységek tipikusan nyolc maggal készülnek majd, egyenként 512 KB-nyi L2 cache-sel, illetve 16 MB-nyi harmadszintű gyorsítótárral (azaz összesen 20 MB-nyi cache-sel).

Innen tovább a 22 nanométeres processzorokhoz vezet az út, ám ezek – megint csak desktop PC-kről beszélünk – csupán 2011-2012 környékén kerülnek majd piacra, ha az Intel tartani tudja ütemtervét. A Haswell kódnevű CPU-k is nyolc maggal készülnek, új cache design debütál általuk, valamint megújított energiakímélő funkciókkal is ellátja majd az amerikai óriásvállalat őket.

Emellett még szó esett egy új utasításkészletről is, amely az AVX rövidítést kapta. Az Advanced Vector Extensions-ről egyelőre nem derült ki sok részlet, de amint többet tudunk, beszámolunk róla.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp