Connect with us

Minden idők leggyorsabb videokártyája

Laptop

Minden idők leggyorsabb videokártyája

A címet legújabb terméke bemutatása után az AMD/Ati követeli magának – úgy tűnik, joggal.

Évekig elnyomott pozícióból küzdött az Ati nagy riválisával, az Nvidiával szemben; ez utóbbi grafikus gyorsítói rendre jobbnak bizonyultak a versenytárs videokártyáinál. Ennek részleteibe nem mennék bele, hiszen a lényeg most nem is ez, hanem a nagy hír: az Ati megalkotta a legújabb, leggyorsabb Nvidia videokártyát verő saját megoldását. És nemcsak hogy megalkotta, de már piacra is dobta.

Tegnap jelentette be az Ati Radeon HD 4870 X2 termékét, amelyen – ahogy azt már a neve is mutatja – két grafikus chip foglal helyet. Duál-GPU kialakításnak köszönhetően anélkül lehet a (majdnem) dupla számítási kapacitás kínálta teljesítménytöbbletet kihasználni, hogy ahhoz kétkártyás (Crossfire) rendszert kellene építeni. Értelemszerűen az eddigi 4870 GPU-kból (R700) jutott kettő darab a NYÁK-ra, amivel puszta számok tekintetében sikerült az Atinak az Nvidia elé törni. Míg ez utóbbi Geforce GTX 280-as videokártyájának „lelke” 1,4 milliárd tranzisztort tartalmaz, addig az Ati grafikus processzora „csak” 950 millió kapuból áll. Ezt duplázta most meg az AMD berkein belül működő vállalat.

Nem csak abból áll az újítás, hogy két chipet egy kártyára épített az Ati – továbbfejlesztett kereszt-GPU technológiát hozott létre, ami javítja a lapkák közötti kommunikáció sebességét. Emellett duplájára növelte a grafikus vezérlőre szerelt memória méretét is, amely így 2 GB-nyi kapacitást kínál. Talán említenünk sem kell, a kedves olvasó kitalálta már: az Ati GDDR5 chipeket használt fel. Az AMD közlése szerint a 4870 több mint háromszor nagyobb sávszélességet ért el a fejlesztéseknek köszönhetően, mint a hasonló, de egy generációval korábbi megoldása, a 3870 X2.

És mit nyerhet a vásárló a két GPU-s rendszeren? Nos, a tipikus, 1,5-szeres teljesítménytöbblet helyett az AMD 1,8-szeres növekedést említett (bizonyos okokból két grafikus processzorral nem érhető el kétszeres teljesítmény). Amennyiben négyet alkalmaznak belőle, akkor akár 2,5-szeresére is nőhet a számítási tempó – ennek értelmessége azonban már megkérdőjelezhető. Hiszen már a 4870 X2-es is borsos áron kerül forgalomba: 550 dollárért kínálja az Ati (emlékeztetőül: a Geforce GTX 280 500 dollárba került júliusban).

És itt nem ért véget az újdonságok listája: az Advanced Micro Devices közlése szerint szeptemberben újabb kártyával debütál a piacon, az Ati Radeon HD 4850 X2-vel. Ez, a fentivel analóg módon, szintén két GPU-t fog tartalmazni. A két, 1600 stream processzort tartalmazó megoldás szintetikus teljesítménye nem lebecsülendő: a nagyobbik 2,4 teraFLOPs, a kisebbik 2 TFLOPs, illetve 230 GB/s és 128 GB/s memóriasávszélességgel rendelkezik.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom