Connect with us

Jó hír: megint esik a memória ára

Laptop

Jó hír: megint esik a memória ára

Most már igazán nem gond a Windows Vista „alá tolni” 2 GB-nyi memóriát.

A hét elején jelentette be az iparági elemző vállalat Isuppli, hogy ismét esésnek indultak a DRAM-árak. Ugyan a jelentést az OEM-ek számára készítette a cég, de az információ kiszivárgott; hatásának pedig legjobban a felhasználók örülhetnek: míg ugyanis a második negyedévben szolidan emelkedtek az árak, addig a harmadik negyedév (vagyis az iskolakezdési időszak) pont ellenkező elmozdulást hoz magával. Ennek oka, hogy a készletmennyiség (vagyis a kínálat) meghaladja a kereslet szintjét.

Nam Hyung Kim, az Isuppli memóriákkal foglalkozó részének vezető elemzője, egyben a cég igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a DRAM szerződéses ára több mint 10 százalékot fog esni a mostani szintről a harmadik negyedév végére. „A kereskedőknél és a PC-gyártóknál rendelkezésre álló készletek nőttek a második negyedévhez viszonyítva. A globális gazdasági környezet pedig további bizonytalanságot hoz.” – nyilatkozta Kim; vagyis az USA-beli recesszió, és az EU szintén nem igazán dübörgő gazdasága is hatással van a memóriaárakra.

Mindehhez még érdemes hozzávenni azt is, hogy az idei évben körülbelül 10 százalékkal nőtt a világ DRAM-félvezetőostya (waffer) termelése. Ráadásul a piacon érdekelt két legnagyobb vállalat, a Samsung és a Hynix agresszív lépéseket tettek a 60 nanométer alatti gyártási eljárások bevezetésére, növelendő az egy lapkára eső profitot. Ez azonban azt is jelenti, hogy egy szilíciumszeletből több chipet lehet létrehozni, vagyis jelentősen megnőtt a kínálat.

Egyelőre nem látható tisztán, hogy meddig tart az árcsökkenés, de óvatos becslések szerint a túlkínálat akár 2009 második feléig is kitarthat, ami azt jelenti, hogy a következő egy évben nem lesz gondunk a PC-k memóriájának megfelelő szinten tartását illetően. Más a helyzet viszont a flash-memóriák piacán: ezek a lapkák az év második felében valamelyest drágulni fognak, állítja az Isuppli, mivel a gyártók mérsékelték a kihozatalt, hogy jobban igazodjanak az igényekhez.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat
evolveo_sportwatch_ms1_1

SmartWatch

Az Evolveo piacra dobott egy okosórát SIM támogatással

2019. augusztus 16. péntek
samsung-galaxy-note-10-plus-screen-head-on-2-1200x675

Dotkom