Connect with us

Részletek az Intel videokártya-gyilkos tervéből

Laptop

Részletek az Intel videokártya-gyilkos tervéből

A chipgyártó egyetlen lapkába integrálja az általános és a grafikus utasítávégrehajtást – ez lesz a Larrabee. Jönnek a százmagos processzorok.

Többször írtunk már a Larrabee-ről, az Intelnek azon projektjéről, mellyel visszatérni tervez a mainstream grafikus vezérlők piacára. Tulajdonképpen nem egy külön videokártyáról van szó, hanem olyan megoldásról, amelynek révén egyetlen processzorban egyesíti az általános feladatvégrehajtás és a grafikus vezérlő igényelte számítási kapacitást – külön mag gondoskodik a lapkán belül ez utóbbival, de mivel a tokozáson belülre kerül az egység, igen gyors adatátvitelt tesz lehetővé az egységek között. Napjaink külső videokártyái a PCI-Express buszon keresztül kommunikálnak a CPU-val, ami kevésbé hatékony, mint az Intel elképzelése. Ez utóbbinak azonban nem csak ez az egyetlen előnye – a vállalat nemrég kicsit részletesebben is ismertette, „mi a dörgés” ezen a fronton.

A 2009-2010-es megjelenési dátumú Larrabee az Intel állítása szerint nem lesz más, mint a CPU teljes, párhuzamos programozhatóságának lehetősége, kombinálva a grafikus processzorok speciális képességeivel. A Larrabee nem GPU, de képes a legtöbb grafikus feladat ellátására. „Úgy néz ki, mint egy GPU, és úgy is viselkedik, mint egy GPU, de valójában ezzel mutatkoznak be az x86-os processzorok nagy magszámú változatai a személyi számítógépekben.” – mondta Nick Knupffer, az Intel egyik szóvivője.

Százak állnak rendelkezésünkre
Mit is kell ezalatt érteni? Hiszen a vállalatnak már van többmagos CPU-ja, jelenleg a Core 2 Duo-k és Quadok hódítanak a felhasználók között, és a Nehalem technológia bemutatkozásával megjelennek a nyolcmagos asztali változatok is. A Larrabee azonban ennél sokkal tovább megy: több tucatnyi maggal rendelkezik majd, és később, a fejlődésnek köszönhetően akár több száz magot is magába foglalhat. Emellett már igazán „nem nagy kunszt” egy (néhány) grafikus magot is integrálni a processzorba.

Az egyes magok a Pentium processzortól örökölték architektúrájukat; természetesen csak az alapokat, hiszen az Intel komoly munkát végzett rajtuk. Például mindegyik rendelkezik 64 bites utasításkészlettel és képes többszálas feladatvégrehajtásra (magonként négyre), mondta Larry Seiler, az Intel vezető mérnöke, aki azt is elárulta, hogy magonként 256 KB-nyi másodszintű cache áll majd rendelkezésre. Emellett nem szükséges speciális API a grafikus képességek előcsalogatására: akár Microsoft-féle DirectX-en vagy az Apple Open CL-én keresztül is működésre bírható. „A már létező játékok képesek lesznek Larrabee termékeken futni.” – nyugtatott meg mindenkit Seiler.

Ennek persze két vállalat nem fog túlságosan örülni: az AMD/Ati és az Nvidia. Míg az első saját Fusion projektjével tulajdonképpen ugyanazon dolgozik, amin az Intel, addig az Nvidia könnyen perifériára szorulhat. Korábban ugyan szárnyra kaptak olyan hírek, hogy a vállalat fuzionál a Via-val, vagy legalább megvásárolja annak processzorfejlesztő részlegét, azonban később kiderült, hogy ez csak találgatás volt a piac részéről (bővebben itt).Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

p30_pro_eisa

SmartPhone

A Huawei P30 Pro lett az idei év legjobb okostelefonja

2019. augusztus 22. csütörtök
lg_thinq_amazon_01

Smart home

Az LG háztartási gépei bevásárolnak helyetted online

2019. augusztus 22. csütörtök
klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda
mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő