Connect with us

Nvidia: vége a többvideokártyás korszaknak?

Laptop

Nvidia: vége a többvideokártyás korszaknak?

A nagy gyártó kivonul a piacról. Vagy mégsem. Vagy mégis…

Teljes a káosz az Nvidiánál, már ami az alaplapi chipkészleteket (Nforce) illeti. Nemrég ugyanis arról tájékoztatta olvasóit a távol-keleti Digitimes, hogy a vállalat közölte, felhagy ezen lapkák fejlesztésével és gyártásával. Ez azt jelenti, hogy a jövőben megszűnik az SLI (most ismert formájában), mivel a cég nem licencelte tovább technológiáját, csak a kész chipeket tette megvásárolhatóvá az alaplapgyártók számára. Az Nvidiától származó déli híd nélkül azonban nem működik a többvideokártyás kialakítás, még a nemrég bejelentett hibrid megoldás sem. Ha tehát igaznak bizonyul az információ, akkor az Nvidiának vagy elérhetővé kell tennie licencét a gyártók számára, vagy szembe kell néznie azzal, hogy ezt az – ugyan magas profitrátával kecsegtető, de nagyon alacsony részesedésű – terepet át kell adnia az AMD/Ati részére.

Mégis, mi kényszerítheti ennek a lépésnek a megtételére a vállalatot? Tudni kell, hogy az Intel mai processzorait kezelni képes alaplapok az úgynevezett Quick-Path Interconnect (QPI) buszt használják, amely pedig az Intel szabadalma. Ennek használati jogát az Nvidia nem szerezte meg, vagyis ezzel kizárta magát az x86-os alaplapi piac nagyjából 80 százalékáról. A „maradék” 20 százalék fedi le nagyjából az AMD-s szegmenst, úgy látszik azonban, ebben nem lát annyi profitot az Nvidia vezetése, hogy megérje nekik foglalkozni vele.

Inteles oldalról ugyan volt egy kezdeményezése a cégnek: azt javasolta, hogy az Nforce 200 bridge névre hallgató speciális chipet használják az alaplapgyártók. Ez utóbbiak viszont úgy döntöttek, hogy nem kérnek ebből a „lehetőségből”, mivel a lapka alkalmazása megnövelte volna a költségeket, ráadásul át is kellett volna tervezniük alaplapjaik designját. Mindezek felett extra hűtést is kellett volna szerelni a hídra, ami így együttesen már túl sok „macárát” jelentett a vállalatoknak. Ezzel párhuzamosan az olyan nagy nevek, mint a DFI, a Foxconn és a Gigabyte, közölték, hogy nem adnak ki 790i SLI chipkészletes alaplapokat, sőt, még a 780i SLI változatok leírásait is eltávolították website-jaikról.

Nem, igen, az ellen nem véd…
Amint a cikk elején említettük, teljes a káosz, ami alatt azt értettük, hogy az Nvidia vezetői egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tettek az elmúlt néhány napban, a témát illetően. Igor Stanek, az Nvidia vezető PR-osa azzal állt a nyilvánosság elé, hogy most is folynak mind az Intel, mind az AMD platformjára a fejlesztések; a Digitimes közlését megalapozatlannak tartotta. Ugyanakkor egy múlt heti találkozón a cégtől többen is megerősítették, hogy mérlegelik a fejlesztések végleges befejezését.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő
Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő