Connect with us

technokrata

Illegális szoftverhasználat – Budapesten csapott le a rendőrség

Laptop

Illegális szoftverhasználat – Budapesten csapott le a rendőrség

Egy fővárosi lakásban nagy mennyiségű, értékesítésre másolt DVD-re, CD-re, valamint másolt számítógépes játékokra bukkantak – lakossági bejelentés nyomán.

2008. július 25-én állampolgári bejelentés érkezett a Budapesti Rendőr-főkapitányság XV. kerületi Rendőrkapitánysága ügyeletére, mely szerint a tizenötödik kerületi Bartók Béla utcában található egyik lakásban nagy mennyiségű, értékesítésre másolt DVD, CD, valamint másolt számítógépes játékok találhatóak. A bejelentés alapján gyanú merült fel arra vonatkozóan, hogy ismeretlen tettes a művészeti alkotás szerzőjének a művén, előadóművésznek az előadóművészi teljesítményén, hangfelvétel előállítójának a hangfelvételén, film, vagy adatbázis előállítójának a teljesítményén fennálló jogát haszonszerzés végett, vagy vagyoni hátrányt okozva megsérti; áll az ASVA közleményében.

A helyszínre kiérkező rendőrkollegák a bejelentést követően azonnal házkutatást tartottak a lakásban az ott lakó férfi jelenlétében, melynek során hat számítógépet, 6.777 DVD-t, CD-t, valamint játékprogramot foglaltak le a Budapesti Rendőr-főkapitányság XV. kerületi Rendőrkapitányság munkatársai. „Az ügyben a kerületi rendőrkapitányság ismeretlen tettes ellen indított eljárást szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.”- adta hírül a napokban a BRFK.

Az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) véleménye szerint méreteinél fogva egy nem csak saját célra létesített másolót fogott a rendőrség, akinek jelentős része lehetett a budapesti feketepiac ellátásában is. Ezt a feltételezést a hétvége illegális forgalma alátámasztani látszik, az ASVA által végzett vizsgálatok azt mutatják ugyanis, hogy a kalózoknak ellátási nehézségeik voltak.

Az első becslések szerint jelen jogsértő bűncselekmény kárértéke messze meghaladja a 10 millió forintot.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek