Connect with us

Hirdetés

technokrata

Játék: egy darabig nem kell új hardverre költenünk

Laptop

Játék: egy darabig nem kell új hardverre költenünk

A következő 4-10 évben megspórolhatjuk a „vasba” fektetendő pénzeket.

Egyik előnye a játékkonzoloknak, hogy megvásárlásuk után az összes, rájuk írt játékot elfogadható sebességgel tudják futtatni, anélkül, hogy ehhez – a PC-s világban megszokott módon – folyamatosan újabbra kellene cserélni a videokártyát és a processzort. Persze ezeknek a masináknak is van életciklusuk; a Playstation 2 például már nagyjából elérte a végét. Az újgenerációs konzolok azonban még sokáig kitartanak.

Ezzel együtt az új modellek fejlesztése folyamatban van – a Microsoft, a Sony és a Nintendo egyaránt igyekszik innovatív újdonságokkal ellátni jelenleg piacon levő játékgépeik következő változatát. Játékfejlesztők szerint azonban a mostani – PS3, Xbox 360, Wii – készülékek még legalább négy évig kaphatók maradhatnak, de az sem kizárt, hogy egy évtized múlva is fejlesztenek rájuk játékokat.

„Az egyik dolog, amit kedvelek ebben a konzolgenerációban, hogy még mindig az elején vagyunk, és sok hely van a növekedés számára. A játékmotorokban sok gőz maradt még. Szerintem hét vagy nyolc év is eltelhet, mire elkezdenek megjelenni az új gépek.” – mondta Brian Farrel, a THQ vezérigazgatója. Mike Capps, az Eppic Games elnöke hasonló véleményen volt, szerinte a következő generáció első példányai nem jelennek meg a boltok polcain 2012 előtt, de ez akár lehet 2018 is.

És hogy mi az oka ennek? Nos, az, hogy míg a PC-s hardverpiacon rengeteg gyártó viseli a kockázatot, a konzoloknál csak néhány cég vállát nyomja a teher: nem lesz sikeres a készülék. Ha kiderült, hogy bevált a masina, akkor a sikernek örülő vállalat igyekszik kisajtolni belőle annyi pénzt, amennyit csak lehet, vagyis alapvetően új modellt nem dob piacra. Ezzel egyben biztosítja a játékfejlesztőknek is a stabil platformot, akik nyilvánvalóan szívesebben fejlesztenek egy megszokott környezetre, mint állandóan változó kialakítású gépekre.

Míg az Xbox és a PS3 esetében a magas ár lehet visszatartó tényező, a Nintendo-nak kicsit más okból is várnia kell az új generáció piacra dobásával. A három konzol közül a legolcsóbb Wii rendelkezik a legszerényebb számítási kapacitással, amit viszont kiválóan ellensúlyoz egyedi vezérlőrendszere – a kézmozdulatokkal irányítható masina olyan rétegeket hódított meg a digitális játékvilág számára, akik eddig elérhetetlenek voltak. Ők azonban többnyire csak eseti játékosok (casual gamer), vagyis szinte lehetetlen leültetni őket egy komolyabb játék, például stratégia elé. Csak bekapcsolják a gépet, amikor kedvük van, „nyomnak” rajta 10-20 percet – az ilyen felhasználók nem a hardcore játékosok közül kerülnek ki. És éppen ezért ritkábban hajlandóak megnyitni a pénztárcájukat „csak” a játékélményért: aki bevásárolt egy Wiit, az évekig meg lesz elégedve vele, és nem akar új változatot.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés